Tulum s(l)ova i ove godine u križevačkoj gimnaziji

Da je čitanje u slobodno vrijeme aktivnost u kojoj još uvijek uživaju mnoga djeca i mladi, potvrdio je i noćni čitateljski susret Tulum s(l)ova koji se u petak 26. listopada, od 19 sati do ponoći (a ponegdje i s noćenjem u knjižnicama), istovremeno odvijao u tridesetak hrvatskih školskih knjižnica. Projektu se i ove godine pridružila Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci. U gimnazijskoj je školskoj knjižnici ove godine uz knjige tulumarilo 20 učenika i pet profesorica. Aktivnosti svih škola koje sudjeluju u projektu Tulum s(l)ova mogu se pratiti na stranicama projekta na društvenoj mreži Facebook.

 

Druženje je započelo zajedničkom večerom (piknikom u knjižnici). Potom je uslijedilo čitanje ulomaka knjiga po izboru učenika. Učenici su sjedili na strunjačama na podu, pokriveni dekama i naslonjeni na jastučiće te uz svjetlo svijeća i baterija čitali ostalima tekstove koje su odabrali. Izbor knjiga bio je doista raznovrstan: od ljubavnih do vampirskih tema, od knjiga za mlađu djecu do knjiga za odrasle, od proze do poezije. Osim čitanja za vrijeme noćnoga čitateljskog druženja ostvaren je i niz ostalih zanimljivih aktivnosti. Učenici su predvođeni profesoricama igrali društvene igre vezane uz knjige i čitanje, a kao gost večeri s dramskim prikazom ulomka iz romana Harry Potter nastupio je sada već bivši učenik škole Josip Martinčić koji je nakon završena dva razreda u našoj školi otišao na daljnje školovanje u Englesku. Večer je tako prošla vrlo mozaično i veselo.

Program za križevačke gimnazijalce, uz podršku ravnatelja Josipa Šikića, priredile su  profesorice Suzana Knežević (školska knjižničarka, voditeljica tima) i Sanela Štubelj (školska psihologinja). Inače, projekt Tulum s(l)ova na nacionalnoj je razini osmislila Draženka Stančić, knjižničarka OŠ Ivana Kukuljevića  Sakcinskoga iz Ivanca, u suradnji s udrugama Hrvatska mreža školskih knjižnica i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Ovo je druga godina provođenja projekta. Nakon noćnih čitateljskih susreta, u drugoj fazi projekta planirane su volonterske akcije čitanja učenika u svojim lokalnim zajednicama. Podsjećamo da su križevački gimnazijalci tako prošle školske godine čitali priče djeci u Dječjem vrtiću Zraka sunca, a ove će godine zasigurno čitanjem počastiti još više svojih sugrađana.

Vezano

Komentari su zatvoreni.