Ani Fortuna 1. nagrada na međunarodnom natjecanju

Najbolje hrvatske mlade sopranistice i orguljaši okupili su se početkom listopada u grožnjanskoj crkvi sv. Vida, Modesta i Krešencija na završnom koncertu prvog međunarodnog natjecanja za glas i orgulje Heferer, održanog u okviru programa Međunarodnog kulturnog centra hrvatske glazbene mladeži. Trodnevno natjecanje okupilo je osam mladih glazbenika, šest sopranistica i dva orguljaša, koji su se natjecali kao solisti ili u ansamblu i to u tri etape: renesansa, barok i ad libitum. Odlukom stručnog žirija među solistima je 1. mjesto i 1. nagrada (97 bodova) pripalo dvadesetogodišnjoj Antoniji Dunjko iz Varaždina, 2. mjesto i 1. nagrada (95 bodova) dvadesetpetogodišnjoj Ani Fortuna iz Križevaca, a 3. mjesto i 1. nagrada dvadesetogodišnjoj Barbari Suhodolčan iz Krapine.

Nakon što je lanjska sezona programa MKC-a okrunjena svečanim kolaudacijskim koncertom u povodu završetka restauracije povijesnih orgulja Giuseppea Girardija u Grožnjanu, ove su godine organizatori pokrenuli natjecanje za mlade glazbenike, koje je osim u spomenutoj, održano u još dvije istarske crkve koje čuvaju vrijedne orgulje iz 18. stoljeća, onima u Lovrečici i Umagu. O uspjehu natjecatelja odlučivao je stručni žiri koji su činili poznata sopranistica i glazbena pedagoginja Lidija Horvat Dunjko, glazbena pedagoginja Snježana Bujanović Stanislav, obje s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, te Tomislav Faullend Heferer iz prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i klavira Heferer.

U kategoriji komornih ansambla najbolji je bio onaj koji su činili Ana Ticl iz Požege, te Zagrepčani Rea Alaburić i orguljaš Hrvoje Trinki s osvojenih 97 bodova, dok su se na drugo mjesto plasirali Marija Ticl i Tomislav Jurić iz Požege s 91 osvojenim bodom. Osim novčanih nagrada, pobjednici su osvojili pravo nastupa na završnom koncertu Festivala orgulja Heferer koji će se održati u dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu.
– Ovo je natjecanje posebno iz više razloga, između ostalog i po tome po tome što je prvo natjecanje za orgulje i glas u Hrvatskoj, rekla je Horvat Dunjko.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.