Od četvrtka do nedjelje posjetite 1. Pinklecfest – novi avanturistički festival u Križevcima!

U Križevcima, povijesno poznatom križištu puteva, od 18. listopada 2012. održava se Pinklecfest, inspirativni festival o putovanjima, avanturizmu i turizmu, traganju i migraciji, odlasku i dolasku, skitnjama i lutanjima te ponovnom povratku. Po uzoru na Hrvatski putnički festival (Croatian Travel Festival), čije je prvo izdanje održano ove godine od 11. do 13. svibnja u Šibeniku, križevačka udruga P.O.I.N.T. je u suradnji s Planinarskim društvom “Kalnik” Križevci ovaj novi kulturno-avanturistički festival posvećen putovanjima odlučila pokrenuti u jesenskom periodu, kako bi u središnjem dijelu Hrvatske okupio zaljubljenike svih uzrasta u vožnje, letove, plovidbe i pješačenja te postao mjestom njihovog zajedničkog druženja, razmjene iskustava i zabave.

Bogat četverodnevni program održava se na nekoliko lokacija, od križevačkog Kluba kulture preko Planinarskog doma Kalnik do popularnog kafića Cab Club, a nudi zanimljiva višemedijska predavanja i prezentacije s putovanja, egzotični koncert didgeridooa, planinarski pohod i obilazak Kalnika, predstavljanje lokalne inicijative za unaprjeđenje turizma te nacionalnog izdavačkog projekta koji potiče mlade ljude na odlazak u inozemstvo na daljnje školovanje. Na kraju festivala, koji se zatvara u nedjelju 21. listopada, bit će objavljen natječaj “Putositnice našega doba” za najbolji putopis, u spomen na križevačkog pjesnika i putopisca Antuna Nemčića pl. Gostovinskog, čija se 200. obljetnica rođenja obilježava iduće godine.

Upravo Nemčićeva knjiga putopisne proze Putositnice, prvo takvo djelo u nas, u kojem su, pored drugih krajeva, opisani i Križevci i okolica polovicom 19. stoljeća, bila je inspiracija za organizaciju serije polusatnih festivalskih predavanja, tzv. Putositnica, gdje će Križevčani te njihovi gosti i prijatelji pričati o iskustvima s putovanja po svim svjetskim kontinentima. Iz programa treba izdvojiti subotnje večernje predavanje Davora Rostuhara i Maje Tanasovski s naslovom „Motociklom po Zapadnoj Africi“, koje će se održati u Planinarskom domu Kalnik. Tijekom četvrtka i petka predavanja će održati: Hrvoje Belani, Tania Lugomer-Pomper, Zvonimir Rakamarić, Ivona Haban i Andrej Dundović, Sergej Novosel Vučković, Jadranko Kučica, Robert Pašičko i Ivana Šepetavec, a Dubravko Lapaine će prikazati umijeće sviranja na drevnom australijskom instrumentu. Nedjelja donosi „Couchsurfing kavu“ uz priče iz iskustva Antonija Radića i njegovih gostiju.

Podršku realizaciji festivala kao donator je pružio Muzej Marka Pola, koji je u Korčuli nedavno otvorio mladi križevački poduzetnik Rudolf Petrinec. Donatori Građanske inicijative “Crisium Code”, čije će aktivnosti također biti predstavljene u sklopu festivala, su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Regionalna zaklada za lokalni razvoj “Zamah”. Uz medijske pokrovitelje Večernji list i portal Križevci.info, medijsku podršku daju turističke zajednice Grada Križevaca i Općine Kalnik te portal SvjetskiPutnik.hr. Sponzori festivala su: Cab Club Križevci, Klub kulture Križevci, izdavačka kuća Meridijani, Planinarski dom Kalnik i Profoto studio Križevci. Važnu podršku još pruža Udruga K.V.A.R.K. Križevci.

Pinklec je riječ iz kajkavskog narječja, uobičajena u Kalničkom Prigorju, a predstavlja naramak, naprtnjaču, zavežljaj onih stvari najpotrebnijih čovjeku pri odlasku na put, tradicionalno u potrazi za poslom. U novije doba simbolom je lutanja i vrludanja, bezbrižnosti, ali i minimalizma, nerastrošnosti pri otkrivanju novih mjesta te istinskog, nekonzumerističkog doživljaja putovanja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.