Pronađena zrna pšenice stara 2800 godina

KALNIK – Petu godinu za redom nastavljaju se arhološka istraživanja na lokalitetu Igrišče na Kalniku koje datira iz kasnog brončanog doba. Provodi ih Institut za arheologiju iz Zagreba pod vodstvom arheologinje Snježane Karavanić. Ona kaže da su već 2008-me iskapanjima pronađeni ostaci kuće iz kasnog brončanog doba.
– Na ovom platou koji gleda na jug i križevačku ravnicu pronašli smo ostatke kuće iz vremena kasnog brončanog doba. U kući je bio tipičan kućni inventar, posuđe, zatim jako puno pougljenjenih zrna pšenice, leće, prosa i divljih jabuka. I ti su nalazi danas na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, rekla je Karavanić.

 

Pronađena zrna pšenice poslana su na analizu u laboratorij u američki Miami, koji je njihovu starost smjestio u razdoblje od 840. do 790. godine prije Krista. Istraživanjima je za sada obuhvaćena polovina kuće s velikim rupama za stupove, jedno veće ognjište, te dva vatrišta i mnoštvo keramičkih posuda.
– Ove godine završavamo tu strukturu kamenih zidova i stupova i nadamo se da ćemo moći dobiti sredstva za sljedeću godinu i istražiti ostatak platoa i kuće, kazala je Karavanić.
Kuća iz kasnog brončanog doba našla se upravo na dijelu Poučne staze na Kalniku, pa ju se svakako planira iskoristiti prije svega u edukativne, a zatim i u turističke svrhe. Planovi kalničke Turističke zajednice su da se uz pomoć stručnjaka napravi rekonstrukcija nastambe u kojoj su živjeli prakalničani, te da se edukativnim tablama i replikama oruđa dočara život ondašnjih ljudi. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.