Koncert flautistice Ane Iverac u Križevcima

Križevačka koncertna sezona u dvorani Glazbene škole Alberta Štrige, otvorena je u utorak 11. rujna, koncertom dvoje vrhunskih glazbenika, flautistice Ane Iverac i klavirista Ivana Batoša. Za križevačku profesoricu Anu Iverac, ovaj koncert, pod nazivom „Njemačke sonate za flautu i glasovir“, bio je prvi od dva nastupa koja će održati u sklopu svog poslijediplomskog studija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Nakon stjecanja diplome na ovoj Akademiji i pohađanja brojnih seminara i majstorskih tečajeva, Iverac je prošle akademske godine upisala studij umjetničkog usavršavanja kod Karoline Šantl Zupan, koji ovim nastupima dovršava.

Svoj drugi poslijediplomski koncert održat će 27. rujna u dvorani muzeja „Mimara“ u Zagrebu. Profesorica Ana Iverac, osim koncertne aktivnosti, već šest godina radi kao nastavnica flaute u križevačkoj Glazbenoj školi i redovni je član Gradskog puhačkog orkestra Križevci, a iako je rodom iz Bjelovara, ove godine je postala Križevčankom i adresom svog prebivališta.

Na koncertu u utorak, Iverac i Batoš su izveli četiri sonate njemačkih skladatelja različitih stilova. Prva je izvedena Sonata u E-duru Johanna Sebastiana Bacha, predstavnika baroknog stila, zatim Sonata „Undine“ Carla Reineckea iz razdoblja romantizma te dvije sonate skladatelja iz dvadesetog stoljeća, Erwina Schulhoffa i Waltera Giesekinga. Svaka od ovih sonata je ne samo važan dio flautističkog repertoara, već i izvanredno uspješno i zanimljivo umjetničko djelo koje zahtijeva vrlo velik raspon izražajnosti, tehničke spremnosti i izdržljivosti.

Ana Iverac se na svakom od ovih polja pokazala više nego kompetentnom. Osim izvrsno pripremljenog programa, svirka joj se odlikovala muzikalnošću, sposobnošću brzih promjena karaktera i kvalitetom tona i intonacije na kojoj bi joj pozavidio svaki flautist. S obzirom da je svaka od izvedenih sonata pisana na način da su oba instrumenta tretirana kao solistički, koncert ne bi bio izvediv bez pijanista kao što je Ivan Batoš, koji je i ovaj puta potvrdio svoje umijeće i poznavanje flautističkog repertoara.

Preostaje nam još samo poželjeti da Ana i u budućnosti nastavi nastupati u Križevcima i pozvati sve čitatelje koji nisu mogli prisustvovati ovom koncertu, da se drugi četvrtak zapute u zagrebačku „Mimaru“ na njen sljedeći koncert.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.