Večeras o liku i djelu esperantista Tibora Sekelja

Gradska knjižnica “Franjo Marković” i Esperantsko društvo “Estonteco” Križevci pozivaju večeras u 19 sati na studijski odjel knjižnice na predavanje Spomenke Štimec o esperantistu, novinaru, istraživaču, piscu, pravniku i humanistu mađarskog podrijetla Tiboru Sekelju (1912.-1988.). Ova šezdesettrogodišnja profesorica i poznata izvorna spisateljica na esperantu, trenutno tajnica Hrvatskog esperantskog saveza, govorit će o o jednom od najznačajnijih esperantista i poliglota sa znanjem dvadesetak jezika, koji je proputovao 98 zemalja i pritom uspio osvojiti Akonkagvu. Ulaz na predavanje je slobodan.

Povodom 100. godišnjice njegova rođenja, Europski esperantski savez proglasio je 2012. godinu godinom Tibora Sekelja. Među plodnim Sekeljovim stvaralaštom koje predstavljaju mnogi romani, putopisi i eseji, najpoznatija je njegova najprevođenija novela (na 30 jezika) naziva Kumeuaua, sin prašume (eo. Kumeŭaŭa, la filo de la ĝangalo). O tom javnosti uvelike nepoznatom čovjeku koji je uistinu proživio svoj život Spomenka Štimec ove je godine predavala diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu.

“Tamo, gdje prestaju putovi, staze i ljudski tragovi; tamo, gdje riječ zamire uzmičući pred tajanstvenim šumom prašume i djevičanskih zemalja; tamo, gdje se svi horizonti gube, a da nitko ne zna, zašto i kako – tamo su granice zemlje, u kojoj se voljko osjećam. A to je: Pustolovina.” —Tibor Sekelj

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.