Čelik – Tvornica ponovno kreće u stečaj

KRIŽEVCI – Tvornica Čelik ponovno kreće u stečaj. Vijest je to koja je odjeknula proizvodnim halama ove tvornice za preradu metala, tj. bolje reći, halom koja je još ostala ’na životu’ nakon prošlogodišnje nezapamćene eksplozije peći za taljenje aluminija. Za 26 radnika, koliko ih još radi u ovoj, za mnoge, ukletoj tvrtki, vijest o stečaju znači više stvari. S jedne strane, stečajnom rasprodajom mogla bi se konačno riješiti agonija upitnog opstanka te tvrtke jer bi radnici konačno znali da se više nemaju u što uzdati i da im prijava na Zavodu za zapošljavanje ne gine.

Tračak nade

Ipak, s druge strane, upravo činjenica da trenutno, kako-tako rade i svakoga dana dolaze na posao, za mnoge je još uvijek tračak nade da bi nekad, nakon sveopće krize na koju se brojni poslodavci i političari pozivaju, moglo biti bolje. Nažalost, među njima već godinu dana nije Miljenko Adamić, zaposlenik Čelika koji je u 51. godini poginuo uslijed spomenute eksplozije i zbog čije se smrti neko vrijeme prozivalo i lokalne političare, ali i mjerodavne inspekcije. ’Mini linč’ na vlastodršce i razne inspektore, kako su ga neki nazivali, trajao je svega nekoliko mjeseci. Nakon što se bura stišala, sve je ostalo isto. Tvornica Čelika i dalje je na istom mjestu, ostaci eksplozije jedva da su počišćeni, a istovremeno, Zrinko Josipović, predsjednik Uprave Čelika, optuživao je novinare da sustavno uništavaju rad te tvrtke te da će biti izravno odgovorni zbog mogućih otkaza i otkazivanja već ugovorenih poslova kao i napuštanja Čelikovih strateških partnera.

Branko Hrg, gradonačelnik, koji se nakon spomenute nezapamćene nesreće u Ulici Ivana Gundulića zaklinjao da ovakva vrsta industrije više neće imati mjesta u širem središtu grada, prošlog je tjedna najavio i moguće iznajmljivanje prostora Čelika nekom budućem partneru. Sve je na odboru vjerovnika, kaže Hrg, koji je prošlog tjedna i donio odluku o pokretanju stečaja.

Posljedice za zdravlje

– Priča o Čeliku svima nam je vrlo dobro poznata i najnoviju vijest o proglašenju stečaja nažalost već smo čuli jer znamo da je tvrtka nekoliko puta bila u stečaju – rekao je Branko Hrg i dodao kako sve ovo ne umanjuje činjenicu da i dalje postoji potreba za rušenjem zgrade u kojoj se dogodila eksplozija.

Dragutin Vidačić jedan je od brojnih stanovnika Gundulićeve koji je na vlastitom zdravlju osjetio posljedice stalne prisutnosti pijeska u zraku i koji dugi niz godina pokušava stati na kraj ovoj tvornici, odnosno mjerodavnima u njoj. Nekoliko je puta upozoravao kako se u Čeliku ne radi prema propisima i kako u toj tvrtki unatoč ’češljanju’ brojnih inspekcija rade mimo zakona, no prema svemu sudeći, sve je bilo uzalud. Na kraj proizvodnji u Čeliku stat će, čini se, dužnici jer se nerješavanje dugovanja ne oprašta tako lako kao narušavanje tuđeg zdravlja i sigurnosti. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.