Rođena Križevčanka Tanja Baran doktorirala na usmenoj književnosti križevačkoga kraja

U četvrtak 19. srpnja 2012. rođena Križevčanka mr.sc. Tanja Baran, novinarka i urednica na Hrvatskom radiju i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, doktorirala je s temom „Usmenoknjiževno nasljeđe križevačkoga kraja u kontekstu hrvatske književnosti 19. stoljeća“. U radu je Baran analizirala, interpretirala i kontekstualizirala dosad uglavnom nepoznatu usmenoknjiževnu građu križevačkoga kraja koja je dosad bila čuvana većinom u rukopisima arhiva Odsjeka za etnologiju HAZU te Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Doktorski je rad obranila na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Istraživanje je rezultiralo pregledom zapisane križevačke usmene književnosti u 19. stoljeću te smještanjem građe u korpus cjelokupne hrvatske usmene književnosti 19. stoljeća, s naglaskom na to da pronađena križevačka usmenoknjiževna građa ni po čemu, i ni na kojoj razini, ne zaostaje za ostalom hrvatskom usmenoknjiževnom građom, bez obzira na to što je dosad bila gotovo nepoznata, a onda i slabo znanstveno vrednovana.

Znanstvene spoznaje do kojih je Baran u radu došla mogu poslužiti kao relevantna podloga za nove usmenoknjiževne preglede te za raznolikije i opsežnije preglede hrvatske usmene književnosti unutar pregleda povijesti hrvatske književnosti. Te spoznaje također mogu pridonijeti boljem poznavanju, ne samo križevačke književne riječi, već i identiteta i mentaliteta ljudi križevačkoga kraja pa mogu biti polazište raznorodnim tekstovima, analizama, panoramama i pregledima vezanima uz križevački kraj.

Tanja Baran je godine 2003. i magistrirala s temom iz križevačkoga kraja: „Križevački štatuti u hrvatskoj vinskoj kulturi i usmenoj književnosti“. Bila je to prva cjelovita analiza najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula „Križevačkih štatuta“.

Vezano

Komentari su zatvoreni.