Završetak sage: Zavod HAZU u Križevcima

KRIŽEVCI – Nakon par godina pregovora o dogovorima čelnika Županije i koprivničke gradske uprave oko osnivanja Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u županijskom središtu, izgleda da je došlo do novog razvoja te priče ali ne sa istim glavnim likovima. Naime, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg izvijestio je o dopisu koji je upravo primio iz sjedišta HAZU.
– U dopisu stoji da je Predsjedništvo te ustanove načelno prihvatilo inicijativu Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca da se u Križevcima osnuje Zavod za znanstveni i istraživački rad HAZU.

Križevački gradonačelnik je istaknuo da najviše zasluga za takvu odluku akademika pripada domaćim snagama, predsjednici Ogranka Matice hrvatske Renati Husinec i saborskoj zastupnici Mariji Vukobratović.
U križevačkom Zavodu Akademije trebala bi raditi dva djelatnika, prostor će osigurati Grad, a plaće država. Podsjećamo, Grad Koprivnica je za sjedište Zavoda HAZU ponudio prostore u kampusu, no tim rješenjem Akademija nije bila zadovoljna jer su njihove ispostave u pravilu smještene u gradskim središtima.

Početkom naredne godine Zavod HAZU i u Koprivnici!

KOPRIVNICA – Zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bit će ipak osnovan i u Koprivnici, rekla nam je gradonačelnica Vesna Želježnjak:
– Ja kontaktiram s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i dogovoreno je da će slijedeće Gradsko vijeće osnovati HAZU u Koprivnici, zajedno s Koprivničko-križevačkom županijom.

Kao što je bilo i prvotno dogovoreno, prostor će osigurati Županija, a koprivnički Zavod HAZU-a bit će smješten u preuređenim prostorima stare interne u Zavodu za javno zdravstvo, kamo je trebao preseliti Centar za socijalnu skrb. Na pitanje zašto je grad pristao na tu opciju, s obzirom da su ranije inzistirali da Zavod bude smješten u Kampusu, gradonačelnica je pojasnila:
– Zato jer bi preuređenje prostora puno koštalo, a sad imamo slobodni prostor i tu ćemo smjestiti Zavod. A kad definiramo svu strategiju oko kampusa, onda lako ćemo razmišljati o drugom mjestu jer za mene mjesto nije toliko bitno koliko je bitna institucija.

Grad će prema ranijem dogovoru sufinancirati dio troškova novog Zavoda, poput plaće tajnice, a gradonačelnica Želježnjak očekuje da znanstveni Zavod u Koprivnici profunkcionira početkom iduće godine. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.