Savršen dan u prirodi na Kalničkoj gori

U samom srcu sjeverozapadne Hrvatske smjestila se Kalnička gora koja, zbog svojih prirodnih ljepota i zanimljivog terena, predstavlja pravo odredište za sve ljubitelje prirode i avanturizma.

Kalnička gora uzdigla se na granici Zagorja, Podravine i Prigorja, na prosječnoj visini od 500 metara. Njezini su obronci prekriveni plodnim vinogradima i voćnjacima među kojima se skrivaju stare klijeti i malena sela. Ona su povezana vijugavim cesticama koja prolaze čas šumom, čas livadom, a cijeli se ovaj životopisan krajolik kao na dlanu vidi s najvišeg vrha Kalnika, Vranilca. Najviši dijelovi gore s nizinama su povezani brojnim potočićima, a upravo su izvori pitke vode, uz posebno čist zrak, jedna od poznatih karakteristika Kalnika.

Ako se uzmu u obzir sve blagodati koje Kalnička gora pruža svojim stanovnicima ne čudi što je naseljena već više od 3000 godina. Najstariji nalazi života pronađeni su ispod najvišeg vrha, a potječu još iz brončanog doba. Najvrjednija povijesna ostavština na Kalniku je stari grad Veliki Kalnik. Radi se o utvrdi iz 13. stoljeća koja je i danas izrazito očuvana. Budući da je Kalnik u povijesti odigrao važnu ulogu u obrani od neprijatelja i utvrda je imala takvu namjenu. Posebno je poznata uloga Velikog Kalnika u obrani od Tatara kada se u njemu sakrio ugarski kralj Bela IV. Tada su mu mještani kalničkih sela pomagali donoseći mu hranu i šljive zbog čega su kasnije nazvani šljivari. Budući da je kralj zahvaljujući šljivarima preživio opsadu svi su mještani dobili plemićke povelje. Ova je stara anegdota čak potaknula Augusta Šenou da napiše djelo “Šljivari”.

Tijekom povijesti u utvrdi su živjeli brojni plemići poput Erdödyja i Draškovića, a svoje je zlatno doba Kalnik proživio kada je u njemu boravila žena Sigismunda Luksemburškog, Barbara Celjska poznatija kao Crna kraljica. Danas je stara utvrda prava turistička atrakcija do koje je srećom veoma lako doći stepenicama i koja oduševljava sve posjetitelje Kalnika vraćajući ih u daleku prošlost i pružajući nezaboravan pogled na prigorski pejsaž. Osim Velikog Kalnika na gori se nalazi i stari grad Mali Kalnik, koji nije toliko poznat, ali je također veoma vrijedna ostavština iz davnih vremena. Kao predgrađe Velikog Kalnika nastalo je naselje Kalnik koje i danas najveće na gori. Njegovi mještani rado dočekuju sve posjetitelje, a najveća je posebnost mjesta župna crkva sv. Brcka izgrađena u gotičko-baroknom stilu.

Sve navedene, ali i brojne druge ljepote Kalnika privlače brojne planinare, penjače i druge izletnike. Bilo da želite pravu adrenalinsku avanturu ili mirnu šetnju prirodom, Kalnik je pravo mjesto za vas jer nudi za svakoga ponešto. Planinarima pruža posebno zanimljive doživljaje jer je za njih uređeno više od sto zanimljivih staza. Također, Kalnička je gora jedno od najpopularnijih odredišta za alpinističko penjanje, a posebno je privlačna zmajarima i onima koji se bave padobranskim jedrenjem ili paraglajdingom jer ima uređeno uzletište te na taj način pruža mogućnost razgledavanja Kalnika iz neponovljive ptičje perspektive.

Posebno je zanimljiv sadržaj Poučna staza otvorena 1996. godine koja u dužini od 5 kilometara šetače upoznaje sa svim ljepotama Kalnika i upozorava na važnost očuvanja prirode. A svi posjetitelji odmor mogu pronaći u planinarskom domu koji će svakoga gostoljubivo dočekati i ponuditi mu autohtone specijalitete kalničkog kraja, ali i smještaj koji odiše poviješću, kulturom i tradicijom. Upravo takav dojam ostavlja cijeli kalnički kraj koji od vas ne traži gotovo ništa, a pruža vam prekrasne vidike, uzbudljive doživljaje i nezaboravnu avanturu. (D)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.