Šesti ‘Poohfest’ na sunčanom ‘Spravišču’

U subotu 16. lipnja, na drugi dan 45. Križevačkog velikog spravišča, na Srossmayerovom trgu u Križevcima je održan festival puhačke glazbe Poohfest. Na šesto izdanje festivala Gradski puhački orkestar Križevci s dirigentom Marijom Komazinom u goste je pozvao Gradski puhački orkestar Varaždin pod vodstvom profesora Darka Navoja, a ovi su orkestri na nedavno održanom državnom susretu puhačkih orkestara osvojili redom drugo i treće mjesto.

 

Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin je utemeljen godine 1931. pod nazivom “Željeznička glazba Varaždin”. Godine 2000. orkestar preuzima ulogu gradskog orkestra pod imenom “Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin”. U svom djelovanju orkestar je nastupao u svim hrvatskim krajevima, a njegovim prvim nastupom u inozemstvu godine 1965. u austrijskom Welsu počela su i gostovanja u većini europskih zemalja, u nekima i više putra, od Norveške na sjeveru do Makedonije na jugu, od Cardiffa u Velikoj Britaniji na zapadu do Pečuha u Mađarskoj na istoku Europe.

Veći uspjesi u inozemstvu bili su postignuti 1971. u njemačkom gradu Karlsruheu, godine 1985. u Francuskoj i godine 1995. u švicarskom gradu Neuchatelu, gdje je u kategoriji inozemnih orkestara osvojio prvo mjesto. Društvo i orkestar bili su inicijatori i suorganizatori međunarodnih festivala puhačkih orkestara održavanih u Varaždinu dugi niz godina. Po mišljenju struke orkestar spada među najbolje amaterske orkestre u Hrvatskoj što je dokazao nastupima na državnim smotrama, kao i zlatnim plaketama osvojenim u Velenju, Ostravi i Rybniku. Danas orkestar okuplja pedesetak članova i pomlađen je učenicima Glazbene škole Varaždin s kojom već godinama veoma uspješno surađuje. Orkestar vodi gosp. Darko Navoj, profesor trube na Glazbenoj školi Varaždin.

Gradski puhački orkestar Križevci ima dugu povijest i tradiciju koja seže do 19. stoljeća, u vrijeme kada su u Križevcima istodobno postojala čak dva puhačka orkestra, vojni i civilni. Već i u to vrijeme, funkcija puhačkog orkestra nije bila samo u promenadnim nastupima, već je Orkestar nastupao i s umjetničkim i popularno-plesnim repertoarom. Od 1998. godine, kada na mjesto voditelja Orkestra dolazi profesor Mario Komazin, Orkestar se izrazitije usmjerava prema koncertnom repertoaru i redovito sudjeluje na državnim natjecanjima i smotrama, na kojima je dosad osvojio tri zlatne plakete Hrvatskog sabora kulture, od čega dvije u B-kategoriji i jednu u A-kategoriji, te jednu prvu nagradu kao najbolji orkestar na Smotri orkestara 2007. godine. Križevački orkestar se okušao i na međunarodnoj sceni i na Natjecanju puhačkih orkestara u Velenju u Sloveniji 2010. godine uspio osvojiti srebrnu plaketu.

Osim pripremanja koncertnog repertoara i sudjelovanja na natjecanjima, Gradski puhački orkestar Križevci je pokretač i organizator Međunarodnog festivala puhačke glazbe POOHFest, koji se od 2007. godine održava u Križevcima, a ugošćuje ponajbolje puhačke orkestre iz Hrvatske i susjednih zemalja. Osim mahom amaterskih svirača iz Križevaca i drugih obližnjih gradova, Orkestar se svake godine pomlađuje članovima iz redova učenika Glazbene škole Alberta Štrige Križevci s kojom je od početka svog djelovanja povezan.

Vezano

Komentari su zatvoreni.