Ekologija – Cubinčani i dalje protiv ’trovanja zemlje’

KRIŽEVCI – Franjo Ištvanović, vlasnik tvrtke Friš, koja otkupljuje i reciklira akomulatore kupio je u poduzetničkoj zoni Cubinec zemljište. Želi izgraditi pogon za sortiranje i skladištenje akumulatora kako bi takvo prikupljanje i sortiranje preselio iz gotovo središta grada na ledinu podalje od naselja. Upravo su te njegove namjere izazvale lavinu reakcija tamošnjih mještana. Osim što su potpisali peticiju o zaustavljanju takvih radova, Cubinčani su osnovali i Eko udrugu. Želja im je, kažu, onemogućiti uništenje čistoće zemlje i vode u okolici. Još prošli tjedan, Marijan Vuković, vijećnik A-HSS-a postavio je pitanje gradskoj vlasti što se čini po pitanju zaustavljanja ovih radova.
– Iako smo mogli u startu malo drugačije objasniti ljudima što radimo, mogli su i svi ti ljudi pitati mene izravno, što mislim dolje raditi. Svi me poznaju i nisam od jučer u toj vrsti posla – rekao je Franjo Ištvanović, koji je u projekt uložio dva milijuna kuna i zaposlio barem deset ljudi.

Dodao je kako njegova tvrtka Friš akumulatore ne spaljuje niti išta zagađuje, te ni kap kiseline ne istječe. Uz to, kako kaže, neprestano ih obilaze inspekcije, koje bi ih i zatvorile da je bilo što krivo.
– Nedavno smo imali dvije inspekcije iz Zagreba te četiri iz Koprivnice od mjerodavnog ministarstva, a koncesiju za zbrinjavanje i oporabu starih baterija i akumulatora imamo od 2007. godine kao samo jedna od tri tvrtke u Hrvatskoj – objasnio je Franjo Ištvanović.

U pogonu u Cubincu bit će sortiranje i privremeno skladištenje akumulatora, sve dok se ne izvezu kontrolirano i u spremnicima, te nema govora ni o kakvu odlagalištu ili deponiranju u zemlju. Osim što ne razumiju nastale nepotrebne nesuglasice, u tvrtki Friš napominju kako većina tih građana u Cubincu dolaze kod njih i koriste njihove usluge pa i sami znaju da se radi o sigurnom i provjerenom načinu rada. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.