Počelo 45. Križevačko veliko Spravišče

Ovaj će se vikend u Križevcima po 45. puta pomiriti purgeri I šljivari, a u proslavi pomirbe pridružiti će se i finalisti MasterChefa – Srđana, Vedran, Matija i Davor, koji će na glavnoj pozornici Spravišča uživo zabaviti,  iznenaditi publiku i  skuhati nekoliko zanimljivih prigodnih jela

Turistička zajednica grada Križevaca poziva na Križevačko veliko Spravišče, tradicionalnu trodnevnu turističku, kulturnu i povijesnu manifestaciju, najstariju pučku svečanost na području kontinentalne Hrvatske. U ovoj jubilarnoj godini proslave 760. rođendana grada Križevaca, 400 godina od osnutka grkokatoličke biskupije, 260 godina od ujedinjenja Gornjeg i Donjeg Križevca, 170 godina otkrića izvora mineralne vode u Apatovcu, 100 godina elektrifikacije grada, 60 godina postojanja Gradskog muzeja, Križevačko veliko Spravišče slavi svoj mali, 45. jubilej.

 

Redatelj ovogodišnje predstave Pomirbe Križevačkih purgera i Kalničkih šljivara Adam Končić uputio je poziv sljedećim riječima: “Pozivam Vas od srčeka da dojdete v petek, vidovski petek, subotu ili nedelju, makar i jedan dan, makar na dve, tri vure, makar, ak i dojdete na dve, tri vure, bute ostali malo duže. Dojdite k nam, v naše drage Križevce, na naše kajkavsko Križevečko spravišče, tere smo napravili po Križevečkim štatutima, a znate, tam gde su štatuti, da je i popevka i jestvina i pitvina, koja nam grlce naše zdravi i hladi, a onda daje dobru volju za feštu. Pak vas od srca pozivam: dojdite i bute vidli da vam bude veselo i lijepo z nama!”

Spravišče je jučer otvoreno koncertom Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik i Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige, a nastavljeno danas 9. Malim velikim Spraviščem. Tijekom tri večeri Spravišča na glavnoj se pozornici u tri nastavka odvija predstava pomirbe, svadbe i razlaza zavađenih susjeda Križevačkih purgera i Kalničkih šljivara, nastupi KUD-ova Križevaca i okolice. Subotnje jutro vrijeme je za dječje programe, dok poslijepodne imate priliku uživo upoznati četiri finalista MasterChefa koji će nam pripremiti nekoliko iznenađenja. Kasno poslijepodne rezervirano je za POOHfest, nakon kojeg slijedi koncert tamburica i zbora iz Frankenau/Austrija. Tijekom subote održava se i nekoliko sportskih programa.

Nedjelja je dan predstavljanja starih zanata, Svete mise uz pjevanje domaćih i gostujućih zborova u križevačkim crkvama Sv. Ane i Grkokatoličkoj katedrali, biciklijade Spravišča koja iz Križevaca odlazi u Guščerovec u posjet predstavi opsade dvora Guščerovec, da bi se vratila na kulinarski dio programa na Strossmayerovom trgu, nakon kojeg slijedi nastup križevačkh mažoretkinja i KUD-ova. U kasno večernjem, muzičkom dijelu Spravišča gostuju Tomislav Bralić i Klapa Intrade (petak), Danijela Martinović i DJ Iva Ris (subota), Jasmin Stavros (nedjelja).

Spravišče se temelji na legendi iz 13. stoljeća govori o neprekidnom sukobu i pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara, te na Križevačkim štatutima, popularnom vinskom ceremonijalu i prvim pisanim pravilima o ponašanju u veselom društvu i za punim stolom. Križevci su kroz Štatute pronijeli glas o sebi kao gostoljubivom gradu u kojem se moglo dobro zabaviti, u kojem se njegovalo prijateljstvo i svaka druga pajdašija, veličala domovina kroz obavezne zdravice i cijenio ljepši spol koji je nadahnjivao mnoge govornike da izgovore lijepe, cifraste riječi.

– Svakodnevno se tijekom Spravišča mogu razgledati izložbe na nekoliko lokacija u gradu, prošetati ulicom slikara, posjetiti prodajni sajam malih životinja, zaviriti u Križevačke crkve Sv. Križa, Sv. Ane I Kapelu Sv. Marka, provesti se kočijama, pogledati oldtimer poljoprivrednu mehanizaciju, zabaviti se u zabavnom parku, prošetati gradom, sresti stare prijatelje i provesti se ugodno i opuštajuće za vikend, isktanula je direktorica gradskog turističkog ureda Olinka Gjigaš.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.