Divlje svinje uništavaju usjeve

KRIŽEVCI – Veselin Rakić (56), Borivoj Rakić (27) i Duško Milinčić (31) samo su neki od poljoprivrednika iz Pobrđana, križevačkog prigradskog naselja kojima su posljednjih tjedana divlje svinje počele uništavati usjeve. Budući da im se ovo do sada nije događalo u tolikoj mjeri, kontaktirali su mjerodavne u lovačkom savezu, no bez previše rezultata. Kako kažu, lovci imaju malo ili uopće nemaju sluha za muke poljoprivrednika.
– Ako i zaštitimo polja prema naputcima lovaca, svinje svejedno dolaze i jedu kukuruz kao da nismo ništa poduzeli, a kasnije dobijemo naknadu koju ne možemo tako nazvati – rekao je Borivoj Rakić.

 

S njim se slažu i ostali poljoprivrednici. Dušku je uništeno oko 1,5 rali kukuruzišta i on je među ’sretnijim’ poljoprivrednicima.
– Kada sam pitao mjerodavne da mi procjene štetu rekli su mi da to vještak ne može učiniti, nego da ne sadim ponovno do jeseni, pa kada ostatak kukurzišta naraste, vidjet će se šteta – rekao je Duško Milinčić. Dodao je kako ne razumije na koji bi način onda trebao opravdati poticaje za kukuruz koji, kako će izgledati, nije posadio.
– Obrađujemo 24 rali kukuruzišta od čega nam je pet rali uništeno, a to je samo što znamo – rekao je Veselin Rakić i napomenuo kako mu se čini da se uopće ne isplati sijati kukuruz.

Problem je što su državne šume sve više zapuštene i stvaraju se šikare u kojima se divlje svinje rado zadržavaju. Ipak, Veselin se dosjetio mogućeg rješenja.
– Neka lovci posade desetak rali kukuruza negdje na svom lovištu i svinje će tamo odlaziti jesti. Osim toga, što i pojedu nama, moći ćemo si od lovaca nadoknaditi, doslovno klip za klip – objasnio je svoju ideju Veselin Rakić.

Troškovi sadnje kukuruza po rali iznose oko pet tisuća kuna, dok je zarada oko deset tisuća kuna za istu površinu. Kako Veselin kaže, nedavno je jedan poljoprivrednik za pedesetpostotnu štetu na tri rali kukuruzišta dobio 6500 kuna, što je tek četvrtina moguće zarade. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.