Sukob oko autoceste – SDP-ovi vijećnici nezadovoljni napustili sjednicu

KRIŽEVCI – Izjave čelnika HSS-a neprimjerene su jer je gradski SDP ne samo za nastavak izgradnje autoceste od Gradeca do Križevaca već i do Koprivnice – rekao je Ivan Knok, glavni križevački SDP-ovac, nakon prošlotjedne tematske sjednice Gradskog vijeća sazvane u povodu najava zaustavljanja gradnje autoceste. Dok su se oporbeni i vladajući političari prepucavali tko je za gradnju prometnice, a tko nije, u pozadini priče Dragica (70) i Dragutin (69) Zlatarek ponovno su zaboravljeni. Umirovljenički bračni par od početka radova živi uz teške kamione, bagere i brojne radnike, jer im je kuća tek pedesetak metara od gradilišta, a cesta za radove prolazi im ispred dvorišta. Dodatni im je problem što odmah uz staju neprestano ’bruje’ strojevi pa krave gotovo da i ne daju mlijeko.

Razrovao gradilište

– Jadni smo jer nam nitko ne želi izaći u susret. Kada su počinjali radovi, došli su nam neki ljudi i ponudili 230 tisuća kuna za cijelo imanje, no kako s tim novcem ne bih mogao kupiti niti stan od 30 kvadrata, odbio sam – rekao je Dragutin Zlatarek i dodao kako je sada ostao bez dijela zemlje, a stara kuća sve se više trese od vibracija radova. Na istom mjestu, Dragutinova obitelj živi već generacijama. Tu je bio mlin njegova djeda i mjesto je bilo kao iz bajke, sjeća se Dragutin. Danas je sve pretvoreno u razrovano gradilište.

– Tražio sam od mjerodavnih da otkupe dio gdje su krave i isplate barem toliko da si napravimo novu kućicu, malo dalje od sadašnje lokacije, kako nam u budućnosti automobili ne bi jurili točno iznad glave, ali odgovorili su mi da za novac koji mi nude oni kupe dva stana u Zagrebu – ogorčeno je kazao Dragutin i dodao kako ne razumije po kojoj to računici može netko kupiti dva stana za tridesetak tisuća eura. Njegove brige ipak nisu dovoljno važne da se, barem na pola sata, njima pozabave lokalni politički dužnosnici.

Protestni odlazak

Prošlotjednu sjednicu SDP-ovi vijećnici napustili su prije izglasavanja zaključaka, iz protesta jer, kažu, zaključke je pripremio gradonačelnik i HSS te vladajuća koalicija HSS-HDZ-HSLS-HDSS, a prijedlozi SDP-a koji su uručeni predsjedniku Gradskog vijeća za usvajanje nisu prihvaćeni.

– Do danas je napravljeno svega sedam posto planirane autoceste i prenamjenom u brzu cestu znatnije bi se smanjila visina investicije i prije osigurala potrebna sredstva, što bi ubrzalo izgradnju – rekao je Ivan Knok na sazvanoj sjednici. Roko Bašić, predsjednik Gradskog vijeća, objasnio je kako nije moguće prihvatiti prijedloge SDP-a jer se ne radi o dopunama predloženih zaključaka nego o posve novim zaključcima nakon čega su prozvani vijećnici napustili sjednicu.

– Ako nećete biti na sjednici Vijeća, hvala vam lijepa i sretan put – zaključio je Roko Bašić.
Podsjetimo, cijena radova izgradnje autoceste za čije je očuvanje do sada peticiju potpisalo više od 1600 građana, iznosi 1,17 milijardi kuna. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.