U županiji osam izrazito netransparantnih općina

PODRAVINA I PRIGORJE – Nestranačka udruga građana Gong u suradnji s Udrugom gradova istražila je transparentnost rada i otvorenost tijela lokalne i regionalne samouprave, kojom je obuhvaćeno svih 576 gradova, općina i županija. Kao mjerilo u istraživanju korišteni su pokazatelji poput javnosti sjednica vijeća i skupština, primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnje s civilnim društvom, te koliko građani imaju izravan pristup odlučivanju. Korištenjem čak 50-tak mjerila dobile su se četiri vrste ocjena, od kojih je najviša bila za izrazito transparentne uprave, a takvu su zaradile 32 općine i grada u državi. Među njima nema ni jedne iz Koprivničko-križevačke županije, no u slijedećoj, koja nosi ocjenu ‘transparentno’ sva su tri grada Podravine i Prigorja, s najbolje plasiranom Koprivnicom na 29. mjestu, te 37-im Đurđevcem i 38-im Križevcima.

Jedina naša općina koja je uspjela ući u krug transparentnih je Kloštar Podravski, kojemu je ocjenjivanje donijelo 73. mjesto. Ocjenu nedostatno transparentnih dobilo je 13 podravsko-prigorskih općina, pri čemu su najbolje prošli 129-ti Sveti Ivan Žabno i 143-ći Ferdinandovac, a najlošije 269-ta Gola i 288-mi Sveti Petar Orehovec. Najgore ocjene dobilo je osam općina našega kraja; kao izrazito transparentne navedene su Legrad, Đelekovec, Koprivnički Ivanec, Peteranec, Molve, Kalinovac, te na samom začelju kao 330-ta Rasinja i 351-ve, ili 12 mjesta prije kraja poretka Podravske Sesvete.

– Dosta neozbiljno, iskreno rečeno, doživljavamo to u Podravskim Sesvetama. Naravno, GONG sve to gleda iz Zagreba, a lokalna samouprava, mi najbolje na terenu znamo kako kontaktiramo sa stanovništvom, sa svojim građanima i mislim da ipak ovi podaci nisu relevantni, upravo zbog toga jer su prikupljeni bez ikakvih kontakatane samo sa čelništvom nego općenito sa zaposlenicima u Jednistvenom upravnom odjelu Općine, komentirao je rezultate istraživanja sesvečki načelnik Ivan Derežić.

Izuzev gradova, ocjenu transparente uprave zaradila je jedino općina Kloštar Podravski.
– Jasno, mi smo nastojali koliko je god moguće biti pristupačni svim mještanima u svakom pogledu, da budu što više informirani, posebno oko izrade proračuna. Čak mislim da sam ja jedini od načelnika preko interneta i oglasnih ploča, radija, pozval sve zainteresirane da mi zapravo pomognu oko kreiranja proračuna, zadovoljan je i pomalo iznenađen kloštranski načelnik Marijan Debeljak.

Dodajmo još da prema ocjenjivanju koje bi u prvom redu trebalo pomoći lokalnim vlastima da poboljšaju svoj rad, Koprivničko-križevačka županija zauzela je zlatnu sredinu, među 20 županija zaradila je 11-to mjesto.

Vezano

Komentari su zatvoreni.