Kraj predizbornim opsjenama: Podravskog ipsilona neće biti

Obustavljeni radovi kojih nikad nije ni bilo. Radovi su ugovoreni prije lokalnih izbora 2009. godine, iako za njih novac nikad nije bio osiguran, objasnili su u HAC-u

Gradnja Podravsko-bilogorskog ipsilona, jedne od najvećih hrvatskih predizbornih opsjena, obustavlja se tri godine nakon fingiranog početka radova, potvrdili su u srijedu u Hrvatskim autocestama. Istini za volju, neće se imati bogznašto obustaviti jer radovi na autocestama A12 i A13 iz Zagreba prema Koprivnici, odnosno Bjelovaru gotovo i nisu počeli.
– Radovi su ugovoreni prije lokalnih izbora 2009. godine, iako za njih nikad nije bio osiguran novac – poručili su iz HAC-ove uprave, koja će NO-u predložiti prekid daljnjih radova.

Podravsko-bilogorski ipsilon predizborno je obećanje svih političkih stranaka na bjelovarskom i koprivničkom području u posljednjih 20 godina. Prije deset godina SDP-ova je vlast isprojektirala brzu cestu iz ta dva grada prema Zagrebu, ali je HDZ-ova vlast to stopirala zbog nedostatka proračunskog novca. Navodno se premijer Ivo Sanader, ponukan očajnim zahtjevima Damira Polančeca, Josipa Friščića, Đurđe Adlešič i Damira Bajsa, uoči lokalnih izbora 2009. dosjetio da se umjesto proračunske brze ceste gradi autocesta, i to kreditima koji će teretiti HAC, ali ne i proračun. Projekti su prepravljeni, natječaj je na brzinu proveden i sve je bilo spremno za svečano otvaranje 27. travnja 2009. godine, nekoliko dana uoči izbora.

Premijer Sanader i čak šest ministara bili su na svečanosti otvaranja na parceli unajmljenoj samo za tu priliku. Potpisani su prazni ugovori, a idući dan gradilište je bilo prazno. Iz HAC-a nisu htjeli reći koliko će ih stajati raskid ugovora, ali nema sumnje da je riječ o milijunima. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.