(FOTO/VIDEO) Udruga P.O.I.N.T. sudjelovala na Erasmus+ projektu u Poljskoj

Prošloga mjeseca u poljskome mjestu Rajgród održan je trening u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom „Recognize to Empathize“, posvećen podizanju svijesti o važnosti razvijene emotivne svjesnosti i vlastitoga razvoja u radu s mladima. 

Dvadeset i četiri sudionika iz Poljske, Turske, Cipra, Španjolske, Italije i Hrvatske od 19. do 27. veljače sudjelovali su u programu koji je pripremio i vodio psiholog Luka Tunjić, posvećen radu s mladima u Švedskoj u Jönköpings kommun. Osim njegove organizacije, svoj rad i projekte predstavile su udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca te udruge i organizacije iz Španjolske, Turske i Italije.

Projekt je organizirala poljska nevladina organizacija Positive Impact Center, a namijenjen je svim osobama starijima od 18 godina koje mogu i ne moraju biti uključene u rad neke udruge, a žele steći znanja i vještine u radu s djecom i mladima. 

U tjedan dana, kroz cjelodnevne aktivnosti, koje su se uz nekoliko pauza odvijaju od 9:30 ujutro do 7 navečer, sudionici su se pobliže upoznali, aktivno sudjelovali u svim fazama projekta koje su uključivale različite kreativne radionice, manje grupne projekte, prezentacije te debate i komentiranje rezultata i metodologije pojedinih aktivnosti. Sudionici, starosti između 20 i 45 godina, također su dobili priliku osmišljavati vlastite projekte koje će, primjenom stečenih znanja, vještina i stavova u ovom programu, kasnije moći implementirati u svoje zajednice, kroz samostalni angažman, na radnome mjestu ili volontirajući uz potporu neke udruge ili organizacije.  

Ciljevi ovoga konkretnog projekta bili su istraživanje koncepta emocionalne svjesnosti i pronalazak zajedničkog razumijevanja koncepta u kontekstu rada s mladima, razvijanje emocionalne svjesnosti potrebne za uspješan dijalog i osnaživanje mladih od strane njihove zajednice, razmjena dobrih i loših praksi, stvaranje novih metoda i alata za poticanje razvoja emocionalne svjesnosti u mladih temeljenih na neformalnim i formalnim metodologijama učenja te promicanje spajanja kroz Erasmus+ programe i jačanje suradnje između partnerskih organizacija za buduće projekte. 

Projekt se održao u gradiću Rajgród, koji se nalazi na sjeveroistoku Poljske, 80-ak kilometara od granice s Bjelorusijom i Litvom, u centru za trening i rekreaciju Knieja smještenome u šumi uz jezero Rajgrodzkie, a posljednji dan proveden je u razgledavanju Varšave. Udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca na ovom je projektu sudjelovala kao partnerska organizacija.

Projekt Erasmus+ jedan je od najuspješnijih programa Europske unije koji je usmjeren na podučavanje, učenje i edukaciju o raznim temama, kao i na obučavanje za rad s mladima. Posvećen zbližavanju ljudi i međunarodnoj suradnji, ovaj projekt povezuje prakse europskih zemalja te promiče kulturne razmjene, jednakost i uključivanje. Svi programi u potpunosti su financirani od strane Europske unije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.