Dodjelom nagrada završen 1. ‘Dječji Kranjčić’

U križevačkom Hrvatskom domu u subotu 28. travnja 2012. održana je završna svečanost 1. susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Obitelj na okupu”, dio književnih radova javno je izveden, a najširi izbor radova po žanrovima objavljen je u zborniku „Odrasla jutra”.

Tome je prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2011. godine. Na poziv organizatora Osnovne škole Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” u Križevce su pristigla 332 književna te 256 likovnih radova. Na književni natječaj javilo se 328 učenika iz 92 škole iz cijele Republike Hrvatske te 46 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Kako je natječaj obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz), tako je na adresu križevačkih organizatora pristiglo 177 pjesama, 143 prozna rada i 12 igrokaza. Od 256 likovnih radova iz 65 škola, prosudbenoj je komisiji proslijeđeno 178 radova jer je dio radova diskvalificiran zbog neudovoljavanja uvjetima natječaja.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pogledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti nagrađen biti 21 rad, da će 20 književnih radova biti javno izvedeno, a 18 likovnih radova izloženo na prigodnoj izložbi „Obitelj na okupu”. Za objavu u zborniku „Odrasla jutra” stručno je povjerenstvo izabralo 53 književnih i 18 likovnih radova.

U žanru poezije prvu je nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda osvojila Dajana Meštrić (mentorica Ljubica Bešenić), učenica 4. r. OŠ Novi Marof s pjesmom „Badnjak”. Druga je nagrada pripala također učenici 4. razreda Osnovne škole Novi Marof Lani Đakmanec (mentorica Ljubica Bešenić) za pjesmu „Zornica”, a treću je nagradu osvojila učenica 8. razreda Osnovne škole „Nikola Tesla” iz Rijeke Nika Nikolac (mentorica Irena Peić) za pjesmu „Moja odrasla jutra”. Novčane je nagrade učenicama i mentoricama uime Grada Križevaca uručio predsjednik Gradskoga vijeća Roko Bašić.

Nagradu Osnovne škole Ljudevita Modeca za poeziju osvojila je Lucija Čujko (mentorica Dragica Školić) iz 3. razreda OŠ „Pavao Belas” iz Brdovca za pjesmu „Sito i korito”. Dodijelio ju je ravnatelj škole Dražen Bokan. Nagrada za poeziju Glasa Koncila, koji je bio i nakladnik zbornika „Odrasla jutra”, pripala je Silviji Navoj (mentorica Valentina Jurišić), učenici 7. razreda domaćina, OŠ Ljudevita Modeca Križevci za pjesmu „Vrni se, fališ mi”. Nagradu je uručila izvršan urednica izdanja Glasa Koncila Vlatka Plazzeriano. Nagradu u žanru poezije dodijelila je i Matica hrvatska Križevci. Nju je učenici 8. razreda Osnovne škole Petrijanec Heleni Bešvir (mentorica Martina Škrinjar) za pjesmu „Pronađen raj” uručila predsjednica križevačke Matice Renata Husinec.

U žanru proze prvu je nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda osvojio učenik 7. razreda Osnovne škole Visoko Petar Bejuk (voditelj Tibor Martan) za priču „Babica Roza”. Drugu je nagradu osvojio učenik 5. razreda I. osnovne škole Vrbovec Nikola Puhin (mentorica Ljiljana Bušić) za prozni rad „Božja čuda”, dok je treća nagrada pripala učenici Niki Nikolac (voditeljica Irena Peić), iz 8. razreda OŠ „Nikola Tesla” iz Rijeke za prozni ostvaraj „Ključ”. Novčane je nagrade učenicima i mentorima uime Grada Križevaca uručio predsjednik Gradskoga vijeća Roko Bašić.


Nagradu za prozu darovala je i izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost Loreni Mitrović, učenici 3. razreda Osnovne škole Nova Rača (mentorica Jasna Kubica) za prozni rad „U sobici moje bake”. Nagradu je uručio direktor Robert Šreter. Nagradu izdavačke kuće Alfa učenici 7. razreda Lauri Lončar iz Kloštra Podravskog za prozni rad „Kako pronaći Boga” uručila je Alfina urednica za hrvatski jezik Nada Babić. Nagrada knjižare Grafocentar iz Križevaca pripala je Niki Petriš (mentorica Željka Peras), iz 3. razreda OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline za prozni ostvaraj „Kako miriše Božić”. Dodijelio ju je voditelj Grafocentrovih knjižara Saša Vuković.

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojili su učenici 6. razreda Osnovne škole Brestje iz Brestja kraj Sesveta Veronika Bukal, Laura Lazić, Lucija Marković, Stela Vidović i Ivan Vrkić (mentorica Ankica Pokos) za igrokaz „Nikolin izbor”. 2. nagrada za igrokaz „Didin štap” pripala je učenicima: Ani Bjedov, Hermani Dermiček, Karli Jakuš, Mariji Kalanj, Hrvoju Karnašu, Lari Malecki i Barbari Sabljak (mentorica Marina Živić) iz 3. razreda OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara. Treću nagradu osvojili su učenici Branimir Horvat, Nikola Šereg, Marul Kelava, Filip Bele i Jasmin Mužar (mentorica Marija Bošec), iz 5. razreda OŠ Antuna Mihanovića iz Petrovskog za igrokaz „Život u četiri postaje”.
Novčane im je nagrade uime Koprivničko-križevačke županije uručila Ana Mušlek, savjetnica u Upravi za društvene djelatnosti. Nagrada Nakladničke kuće Profil u žanru igrokaza dodijeljena je učenici 5. razreda Dori Rebić iz Križevaca, koja se na natječaj javila samostalno, za igrokaz „Noć dobrote”. Nagradu joj je predao voditelj marketinga Zoran Šimić.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Štalica” osvojila je učenica 7. razreda OŠ „Josip Kozarac” iz Josipovca Punitovačkog Josipa Henizelman (mentorica Anica Popović). Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo osvojio je učenik Ivan Matanovac (mentorica Anica Popović), iz 8. razreda OŠ „Josip Kozarac” iz Josipovca Punitovačkog za likovni uradak „Štalica”. Treću nagrada za likovno stvaralaštvo osvojila je Margareta Petrinjak (voditeljica Marija Tomurad), učenici 8. razreda OŠ Visoko za likovni ostvaraj „Sveta Obitelj”. Novčane im je nagrade uime Koprivničko-križevačke županije uručila Ana Mušlek, savjetnica u Upravi za društvene djelatnosti.

Nagradu Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” iz Zagreba za likovni rad „Igra” dobila je učenica 4. razreda Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski” iz Koprivnice Lucija Hudoletnjak (mentorica Đurđica Pošta). Nagradu „Laudata” uručio je Tomislav Buntak, stručni suradnik Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato Corde”. Nagrada Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” dodijeljena je učeniku Adrianu Minkošu (mentorica Zorica Đuranić) iz 6. razreda Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark” iz Osijeka za rad „Jaslice – Rođenje”. Nagradu je uručila predsjednica Udruge Tanja Baran.

Svečanost je održana u križevačkom Hrvatskom domu u kojem je najprije otvoren izložba likovnih radova „Obitelj na okupu”, zatim su književne radove odabrane za javnu izvedbu interpretirali sami osnovnoškolci, dodijeljene su nagrade te je predstavljen zbornik „Odrasla jutra”. Glazbeni doprinos Susretu dali su učenici Glazbene škole Alberta Štrige. Nakon toga su dr. Zrinka Jelaska i Nada Babić, prof. u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održale okrugli stol „Božja riječ i hrvatski jezik”, a Susret je završen turističkim obilaskom Križevaca.

Pokrovitelji novčanih nagrada „Dječjeg Kranjčića” bili su Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija. Pokrovitelji dodatnih nagrada bili su Glas Koncila, Kršćanska sadašnjost, Matica hrvatska Križevci, Alfa, Profil, Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” i Grafocentar Križevci. Sponzori su bili: Sportske igre mladih, HAK – Auto-moto klub Križevci, Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci, Instruktažni centar d.o.o. Križevci, Kašik d.o.o. Križevci i Dušak d.o.o. Križevci. Doprinos organizaciji Susreta dale su i križevačke župe, sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Glazbena škola Alberta Štrige, Srednja škola „Ivan Seljanec” i Turistička zajednica Križevci.

Vezano

Komentari su zatvoreni.