Performansom se zakleo na vjernost EU i primio odličja

Marko Marković na Culture Shock Festivalu. Skinutom do pasa, na gola prsa dva ordena “zakačio” mu je običan čovjek iz naroda – radnik, a ne politički moćnik. Pritom se Marković, uz ceremonijalni ritam bubnjeva, zakleo Europskoj uniji

Osječko-zagrebački umjetnik Marko Marković odlikovan je za svoje zasluge. Skinutom do pasa, na gola prsa dva ordena “zakačio” mu je običan čovjek iz naroda – radnik, a ne politički moćnik. Pritom se Marković, uz ceremonijalni ritam bubnjeva, zakleo Europskoj uniji, poručivši ironično da će vjerno ispunjavati sve dužnosti kao član EU, koja “se već godinama predstavlja kao idealna zemlja za naš život.”

To je prikaz performansa kojeg je Marković, kao već afirmirani body-art umjetnik, izveo na središnjem križevačkom trgu, i primopredajom odličja, kaže, naglasio apsurdnu poziciju pojedinca nasuprot političkih ideologija. Performansom je otvoren i 8. festival Culture Shock, koji u Križevce tijekom dva mjeseca dovodi eminentna imena domaće kulturne scene, sklona i aktivizmu. U Klubu kulture će tako nastupiti i Arsen Dedić, Ante Tomić, Zoran Šprajc, Vili Matula, Tvrtko Jakovina. Program u organizaciji križevačkih udruga K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. medijski podupire i Večernji list. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.