Ministarstvo objavilo iznose isplaćenih poticaja u poljoprivredi

100 najvećih korisnika poticaja u 2011. godini u županiji

Tvrtka Širjan, vlasnika Zvonimira Širjana iz Kusijevca u Općini Sveti Petar Orehovec, apsolutni je rekorder po isplaćenim poticajima za 2011 godinu. Toj je tvrtki isplaćeno gotovo 15 milijuna kuna poticaja – 10,9 milijuna izravnih plaćanja plus četiri milijuna kuna ostalih potpora.
Na drugom mjestu nalazi se poznata svinjogojska farma Sizim iz Velikog Otoka sa 4,2 milijuna kuna ukupno isplaćenih poticaja, dok je na trećem mjestu Poljoprivredna zadruga Kalinovac s 2,4 milijuna kuna. Natura Agro, nekad jaka đurđevačka tvrtka koja je danas u stečaju, dobila je ukupno 2,4 milijuna kuna poticaja – 1,8 milijuna izravnih plaćanja i 624.000 kuna ostalih potpora. Uz Naturu Agro, i PZ Đurđevac, još jedna đurđevačka tvrtka u stečaju, dobila je poticaj za 2011. godinu od 215.000 kuna.

Dem trade, tvrtka Borisa Dvorskog, vlasnika koprivničkih hotela Podravina i Bijela kuća, također je dobila značajniji iznos na ime ostalih potpora, a radi se o 421.000 kuna. S malo većim iznosima, na listi isplaćenih poticaja lani su se po prvi puta pojavile Podravka kao i njezina mesna industrija Danica. Podravki je iz državnog proračuna uplaćeno 617.000 kuna, a Danici 1,7 milijuna kuna.

Ivica Đuranec iz Donjeg Dubovca, križevačkog prigradskog naselja, uvjerljivo vodi na ’top listi’ poljoprivrednika, fizičkih osoba iz naše županije koje su ostvarile pravo na poticaje. Od potpora u poljoprivredi za 2011. godinu dobio je ukupno dva milijuna kuna. Đuranec poljoprivrednik je koji se bavi svinjogojstvom te je u novu farmu koju je izgradio 2010. godine uložio ukupno 5,5 milijuna kuna.
– Ova dva milijuna kuna koliko sam dobio na ime poticaja je zapravo povrat kapitalnih ulaganja za svinjogojsku farmu za koju sam uzeo kredit na deset godina plus dvije godine počeka. Do sad sam plaćao samo kamate, a 30. ovog mjeseca na naplatu će sjesti prva rata koja će iznositi 41 tisuću kuna – rekao je Ivica Đuranec.

Dodao je kako je proizvodnja zasad zadovoljavajuća s obzirom na situaciju na tržištu, no kako će, unatoč tome, vjerojatno morati tražiti reprogram kredita od banke, i to na produljenje otplatnog roka na 15 godina.
– Ukoliko se ne postigne dogovor oko reprograma kredita radit ću za čisto preživljavanje. Na žalost, takva je situacija i ne ide na bolje – istaknuo je Ivica Đuranec koji na svojoj farmi godišnje uzgoji ukupno oko 4200 svinja u tri turnusa.

Drugi na ljestvici fizičkih osoba po visini isplaćenih poticaja je Darko Remuš iz Svetog Ivana Žabna s 1,6 milijuna kuna. Poznati stočar Marijan Hartman, također iz Sv. I. Žabna, dobio je 1,5 milijuna kuna, a njegov sumještanin Dražen Čorc dobio je nešto više od milijun kuna.

Zanimljivo je kako se na listi ’najbogatijih’ poljoprivrednika nalazi čak šest osoba iz Svetog Ivana Žabna koje su zajedno dobile čak 6,6 milijuna kuna. S područja koprivničkog dijela Podravine rekorderi su Miroslav Jakupić iz Koprivničkog Ivanca koji se nalazi tek na osmom mjestu ’top liste’ s 598.000 kuna i Kristijan Posavec iz Peteranca s 548.000 kuna. S đurđevačkog dijela Podravine u top 10 nema ni jednog poljoprivrednika. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.