Zapošljavaš i daješ plaće – možeš biti ‘Veliki mali poduzetnik’

Križevačka uprava prvi put raspisala natječaj za nagradu kao poticaj gospodarstvu. Povjerenstvo će prema podacima o poslovanju dati bodove i proglasiti tri najbolja poduzetnika i novčano ih vrednovati

Mladen Jovanovski tijekom desetljeća, uvodeći plinske instalacije, ugrijao je stotine križevačkih domova, a i danas je, kad se kriza još nije “ohladila”, tražen majstor. Već i po dugovječnosti svog obrta Termoinst konkurira za natječaj za nagradu Križevački veliki mali poduzetnik, koji je gradska uprava prvi put raspisala da potakne malo poduzetništvo i obrtništvo i honorira ih za doprinos gospodarstvu.

– Čuo sam za nagradu, ali ne mislim se kandidirati – ističe Jovanovski kojemu je, čini se, od titule važnije da ima posla koji uz njega obavlja još jedan zaposlenik i praktikanti. Reći će da se kriza osjeti u građevinskom sektoru uz koji je vezan, pa problem predstavljaju i naplate. Uz ocjenu da prijedlog za nagrađivanjem “najpoduzetnika” nije loš, smatra da je za stanje u poduzetništvu ipak najodgovornija država, koja mora “smanjiti administraciju i namete i suzbiti sivu ekonomiju”.

Doprinos i poticaj

Žele li se kandidirati, obrti i mali poduzetnici (tj. oni do 50 zaposlenih), koji posluju najmanje 3 godine, moraju Gradu do ovoga petka dostaviti financijska izvješća, potvrde, porezne prijave…

– U duhu njihova poticanja je i naziv nagrade, da se istakne kako su mali često nepravedno zapostavljeni (jer zapošljavaju malo radnika), ali su okosnica razvoja gospodarstva – kaže gradski gospodarski pročelnik Darko Masnec, objašnjavajući ovaj lokalni “poduzetnički impuls”. Dodaje da je iznos nagrada za najbolje (10.000, 6.000 i 4.000 kuna za tri prvoplasirana na osnovu kriterija u poslovanju, isplati plaća, izvršavanju obveza…) simboličan, no “da se time želi dati do znanja da se njihov trud i rad cijeni i da će ih Grad i dalje poticati, kroz projekte izobrazbe i seminara te sufinanciranje nabave strojeva, opreme i projektne dokumentacije”.

Natječaj za Velikog malog poduzetnika traje od 1. travnja, ali, čini se da je malo tvrtki s njime upoznato.

Dodjela za Dan grada

– Traže da im se dostave podaci o poslovanju, a jednostavnije bi bilo da su ih sami našli kod nadležnih institucija i u bazama podataka na internetu – smatra Tomislav Ivanek, vlasnik Elektro-čelika, tvrtke sa 22, većinom visokoobrazovana zaposlenika, koja projektira, programira te proizvodi energetska i elektropostrojenja, s inozemnim referencama. Ivanek napominje i da se on ne natječe, već mu je stalo da radom opstaje na tržištu i zapošljava.

Kako bilo, dodjela nagrada bit će održana na Dan grada 24. travnja, a povjerenstvo, upozorava se, ne mora nagrade dodijeliti ako se javi premalo kandidata.

Korisne informacije

379 poduzetnika bilo je na području Križevaca, prema podacima iz 2010. godine, dok je obrtnika bilo 336. Samo dva poduzetnika pripadaju kategoriji “veliki”, a tri su “srednji” (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.