Zahuktao projekt gradnje doma za starije

KRIŽEVCI – Vilim Medač (73) iz Križevaca jedan je od 160 umirovljenika koji su na listi za smještaj u budući dom umirovljenika, čija bi gradnja trebala početi svakog dana. Odlučio se za smještaj u dom, kaže, jer mu je to najjednostavnije rješavanje stambenog pitanja, odnosno prikladne skrbi, zdravstvene i socijalne. Već je sada stalni gost prostorija Udruge umirovljenika u Križevcima, gdje redovito karta s najboljim prijateljima ili pak provodi vrijeme u ugodnim razgovorima.
– Mislim da je u redu da se ljudi iz istih generacija druže. Tim slijedom ne vidim da bi u domu moglo biti loše jer vjerujem da će mi svaki dan biti sadržajan – rekao je Vilim Medač.

 

Tvrtka M.A.D. Consulting iz Zagreba, čiji su predstavnici Damir Vukmirić i Karl Schmidt, s gradskom vlašću potpisali su ugovor o pravu upravljanja na 20 godina, koji je u posljednjim je fazama pregovora za potpisivanje o gradnji s križevačkom graditeljskom tvrtkom, a doznajemo da će to biti Radnik. Prve lopate na terenu od oko devet tisuća četvornih metara, na parceli lijevo od ulaza u vojarnu, očekuju se već ovoga tjedna. Cijelo ulaganje vrijedno je oko dva milijuna eura, a posebna pogodnost za sve buduće korisnike doma je što će sve biti na jednoj etaži. Bit će to prostor na 3400 četvornih metara, s velikim dvorištem i sadržajima, za stotinjak osoba, u sobama za jednu do tri osobe.

Budući da je riječ o privatnom ulaganju, tek će 50 građana treće dobi imati povlasticu da im smještaj subvencioniraju Grad i Županija, ostali će plaćati punu cijenu. Investitor je inače dobio poticaj time što mu je najavljeno oslobađanje plaćanja komunalne naknade.
– Grad će subvencionirati zajedno sa Županijom i nadamo se da će se na razini županije donijeti ukupan pravilnik o subvencioniranju smještaja umirovljenika u takve domove jer nije logično da se u jednom gradu pomaže prema imovinskom cenzusu, a u drugom bez obzira na to svi imaju veliku subvenciju – rekao je Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca, i dodao kako predlaže da se uvede red i isto pravilo za Koprivnicu, Križevce i Đurđevac, u kojem se tek dogovara i planira gradnja doma. Selidbu u dom križevački bi umirovljenici mogli dočekati početkom sljedeće godine. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.