‘Travu’ uzgajao zbog nesanice, strahuje kako će spavati zatvoru

Traže legalizaciju u medicinske svrhe – Zelena lista i Zeleni svijet ispratili su Dujmovića u Remetinec na služenje jednogodišne kazne zatvora zbog uzgoja indijske konoplje

Pristalice legalizacije marihuane u medicinske svrhe ispratili su večeras u zagrebački Remetinec na služenje jednogodišnje kazne zatvora Marka Dujmovića (31) iz Križevaca. Njegovu zatvorsku kaznu, koju je zaradio još 2010. godine  zbog uzgoja 24 stabljike indijske konoplje, potvrdio je i Vrhovni sud iako se Dujmović žalio pravdajući ovaj uzgoj potrebom liječenja depresije, anskioznosti i nesanice od kojih godinama pati.

– Nisam narkoman niti prodavač droge, imam konkretne zdravstvene tegobe, a posebice se pribojavam nesanice tijekom odsluženja zatvorske kazne, izjavio je za Večernji list Dujmović. Njega je inače policiji prijavila bivša supruga koja je na balkonu uočila nelegalno uzgojene biljke. Potporu Dujmoviću iskazala je stranka Zelena lista te udruga Zeleni svijet koji su ujedno pozvali Vladu na legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, slično praksi, ističu, koju imaju mnoge države Europske unije.
– Podnijeli smo Ustavnom sudu nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona i pravilnika koji brane legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, a koncem ovog mjeseca organiziramo i veliki simpozij na tu temu, najavio je Vladimir Štimac, predsjednik udruge Zeleni svijet.

Darko Stošić, glavni tajnik Zelene liste, poručio je kako odgovorni u Hrvatskoj moraju imati više sluha za oboljele koji spas od svojih zdravstvenih sloboda vide u korištenju marihuane.
– To nisu teški narkomani niti dileri droge, već bolesnici kojima je marihuana lijek poput Dujmovića koji je unatoč tomu zaradio zatvorsku kaznu, istaknuo je Stošić koji je također došao u Remetinec izraziti potporu legalizaciji ovog opijata u medicinske svrhe. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.