Uz slogu i vjeru nagodinu pisanica i od 10 metara, za Guinnessa

U Kalničkom Popovcu kuju nove uskrsne planove. Pisanica izgrađena 2009. kao simbol i sklonište za čuvare “vuzmice” prava je atrakcija, 80 puta je veća od pravog jajeta, a senzacija bi bila izgrade li još višu, u kojoj bi bila tri kata

Podravci imaju velike pisanice od srca, koje, oslikane u naivnoj maniri, osvajaju trgove gradova po svijetu, a Prigorci pod Kalnikom imaju pisanicu koja ne može nikud jer je najveća. Četiri metra u visinu, 2,80 metara u širini, dimenzije su uskršnjeg jajeta, postavljenog prije tri godine u Kalničkom Popovcu od mještana i članova udruge Kalnički šljivari. Golema pisanica pred ovaj je Uskrs spremna za doček gostiju, koji će u njenoj “utrobi” moći i sjesti, popiti piće, promatrati širu okolicu.

– Uređivali smo okoliš, čistili unutra, provjetrili jer pisanica stoji cijele godine, a malo je zglancana i ilustracija, rad slikara Josipa Marenčića. Sutra nam dolaze članovi Križevačkog likovnog kruga koji će također slikati – objašnjava Stjepan Slavečki, predsjednik udruge, podsjećajući da je ovaj veliki simbol najvećeg kršćanskog blagdana zapravo zamišljen da bude – zaklon.

– Obzirom na tradiciju slaganja visokih krijesova, “vuzmica” i njihovo čuvanje od subote do nedjelje, trebali smo neko sklonište, pa smo to spojili sa simbolom i nastalo je veliko jaje u kojem se može boraviti. Teško je gotovo tonu, iznutra je čelična konstrukcija i ploče, izvana stiropor – ističe Slavečki. Takva je otporna na sve vremenske uvjete, a, zbog slike Isusa, zacijelo ima i “nebesku” zaštitu”, jer kroz godine nitko je se nije drznuo nimalo oštetiti.

– Kad je u našoj “fari” križni put župnik s povorkom stane ovdje da se svi pomole – reče Slavečki, uz najavu da bi ove godine ogromno potkalničko jaje moglo vidjeti i tisuću ljudi. Dosad je prosjek za Uskrs bio 700 posjetitelja. Svi koji navrate mogu se i okrijepiti i štogod pojesti, te se na sam blagdan i veseliti uz glazbu iz šatora. Tad se pali i vuzmica od 20 metara, što je također spektakl. Još veći mogao bi, pak, se dogoditi ako Popovčanima pođe za rukom izgraditi pisanicu za Guinnessovu knjigu rekorda, u kojoj primat sad drži jaje u njemačkom Schwarzwaldu, visoko 9,6 metara.

– Ono stoji vodoravno i izgleda kao cepelin, a ne kao jaje – našalio se Slavečki, ali s nadom da će svi uspjeti izgraditi jaje od 10 metara, u kojem bi bila tri kata s malim muzejem pisanica. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.