Čatajeva ‘Ludnica u plusu’ oduševila Križevčane

Povodom Svjetskog dana kazališta u utorak 27. ožujka 2012. u Križevcima je odigrana praizvedba kazališne predstave “Ludnica u plusu” križevačkog redatelja Borisa Čataja. Humoristična monodrama, na kazališne daske postavljena prema satiričkim tekstovima i kolumnama iz knjige „Klevete i laži“ splitskog pripovjedača, romanopisca i novinara Ante Tomića, prvo je uprizorenje takvog žanra u preko četrdeset godina Čatajevog redateljskog rada s mahom dramskim tekstovima. Ista će se predstava igrati i tijekom svibnja i lipnja u Sobnom kazalištu „Dijalog“ (u zgradi bivše sinagoge), a ulaznice će se moći podići u Art Rock Caffeu.

Čataj je, probravši ponajbolje Tomićeve tekstove (Studija utjecaja Sunca na prilike u RH, Robna kuća pjesnika, Crvenokosi vojvoda te Ludnica u plusu), u četredesetak minuta uspješno predstavio životnu surovost društveno-političkog trenutka u zemlji posljednjih godina, a talentirani Igor Frbežar izvrsno je dočarao svu tragikomiku “ludnice u plusu” s preko 4.5 milijuna “pacijenata”, kojima uspješno manipuliraju “Oni gore”. Ispunjena Koncertna dvorana Glazbene škole i stalno nasmiješena publika, koja je kroz nerijetke navale smijeha uživala u sjajnoj Frbežarovoj glumi, najbolji su dokaz želje Križevčana za kazalištem.

Domaću i međunarodnu poruku, kakve se svake godine čitaju za Svjetski dan kazališta, ovaj put renomiranih kazališnih umjetnika Pere Kvrgića i Johna Malkovicha, pročitali su Berislav Raguž i Ankica Jukić. Nakon Matulinog „Münchhausena“, ovo je bila druga ovogodišnja kazališna predstava odigrana u sklopu križevačkog 8. Culture Shock Festivala, koji organiziraju udruge P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K., čija se plodna suradnja s lokalnom Udrugom za glazbeno-scensku djelatnost „Dijalog“ nastavlja već petu godinu zaredom, s ciljem održavanja kazališnog života u Križevcima. O važnosti ove kazališne udruge svjedoči i velika obljetnica – 30 godina sobnog kazališta „Dijalog“ – scene Vavra (1982-2012), jedinog takvog na ovim prostorima i među nekoliko sobnih kazališta u Europi.

Vezano

Komentari su zatvoreni.