Nevjerojatno, u šumu bacaju i pelene, bilo ih je smrdljivo brdo

Učenici u Orehovcu iz okoliša uklonili čak 25 kubika različitog otpada. U jednom danu očistili su dvije šume, no ne misle stati pa žele divlje deponije snimiti i GPS-om

– Kad smo vidjeli koliko je toga skoro smo odustali, ali zasukali smo rukave, dogovorili se “ko bu kaj radil” i uspjeli – otkriva Luka Šantić iz Svetog Petra Orehovca tijek akcija kojom je njegov 8. a razred mjesne škole očistio šume Gljivnica u Piškovcu i Makarica 
(Staravine) u Vinarcu.

 

Ružna slika

Nakon cijelog dana trud je urodio s čak četiri kontejnera, tj. 25 kubika raznog smeća, od papirne i plastične ambalaže, guma i kauča… Sve su to odmah sortirali, odvojivši komunalni od reciklirajućeg otpada.

Ekološki pothvat dio je projekta “Misli globalno, djeluj lokalno, Sv. Petar Orehovec bez divljih odlagališta”, a u sklopu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, reče voditeljica Stojanka Lesički, školska knjižničarka.
– Cilj je projekta mještanima podići svijest o postupanju s otpadom, kako bi se broj njih uključenih u organizirani odvoz povećao – kaže ona i dodaje da su se učenici opredijelili za problem otpada jer se iz njega da “naučiti više o ustrojstvu i funkcioniranju vlasti, te zato što općina ima velikih problema s divljim deponijima”.

Istraživanjem su đaci ustanovili da je u općini 30-ak takvih odlagališta te da se iz samo 58 posto domaćinstava otpad odvozi sustavno.
– Ima previše odlagališta, ružna je to slika svima. Zamislite da domaća životinja u šumi pojede strvinu, sve nas može zaraziti – upozorila je Tihana Crnčić, a Ana Črnec kaže “zgrozila sam se kad smo morali čistiti smrdljivo brdo pelena, ne mogu zamisliti da ljudi u ovo doba to odbacuju u šume.”
Da je to i opasno, govori i policijski podatak da su u utorak na jednom divljem odlagalištu u Orehovcu nađene tri ručne bombe!

Svi uključeni

Uz učenike, o potrebi očuvanja okoliša upravo kroz čišćenje svog zavičaja mogli su naučiti i roditelji koji su surađivali u akciji osiguravši prikolice, kao i školske i općinske vlasti. Ravnatelj škole Stjepan Lučki rukovodio je drugom “smjenom”, a ukoštac s nerijetko smrdljivim tvarima uhvatio se i općinski načelnik Franjo Poljak i nastavnici. U sklopu projekta učenici nastavljaju educirati mještane te se spremaju lokacije divljih odlagališta označiti i GPS-uređajima. Projekt će predstaviti na nacionalnoj smotri 30. ožujka u Koprivnici. (VL)

Korisne informacije

30 divljih odlagališta “razasuto” je diljem potkalničke općine, a sumnja se da su mnoga još skrivena po šumarcima i poljima. 749 domaćinstava u općini Sv. Petar Orehovec uključeno je u organizirani odvoz otpada, što je njih samo 58 posto. Učenici žele mještane potaknuti da se uključe i plaćaju odvoz. Smatra se da mnogi ne plaćaju jer su siromašni i zato što znaju da neće zbog toga biti kažnjeni.

Vezano

Komentari su zatvoreni.