Subotnjim transferom i primopredajom točno u podne počeo 8. festival ‘kulture i šoka’ u Križevcima

Umjetničkim performansom, simboličnom primopredajom ordenja i njegovim stavljanjem na vlastita prsa, kao i davanjem zakletve Europskoj uniji, jučer točno u podne, pred paviljonom na križevačkom trgu Josipa Jurja Strossmayera otvoren je 8. kulturno-obrazovni festival Culture Shock. Glavni akter i autor “Primopredaje”, performansa kojim je najavljeno dvomjesečje zbivanja u Križevcima, bio je osječko-zagrebački multimedijalni umjetnik Marko Marković, kojem su u izvođenju čina dodjele ordenja asistirali Križevčani Ognjen Petelka u ulozi radnika, davatelja odlikovanja i Domagoj Binder, kao bubnjar, najavljivač događaja.

Kako je naglasio kulturni aktivist i profesor Saša Živković, Marković je cjelokupni svoj umjetnički angažman usmjerio prema socijalnim sferama, te je tako u središtu Križevaca koncentrirao simboliku svojeg performansa na transfer tj. primopredaju kolektivnih kodova uobličenih kroz ordenje. Dijeljenje odlikovanja se izvodi kroz ritual koji je političke prirode, no u performansu Marka Markovića „Primopredaja“ obavljena je dodjela odličja sličnog protokola ali bez političkih odličnika nego mu je odličja uručio običan čovjek iz naroda-radnik. Tim se činom preoblikuje i poništava statusna simbolika politička ikonografija i postaje kritika političkog sustava “nagrađivanja” od strane institucija političke moći i različitih asocijacija.

Po primopredaji, Marković je simbolički, davanjem zakletve Europskoj uniji, jednoj takvoj asocijaciji, nastojao pokazati koliko čovjek kao pojedinac primanjem odličja danas pristaje na političku poslušnost.

Jučerašnji događaj bio je i prilika za javno predstavljanje programa festivala, te je umjetnička direktorica Sonja Mrnjavčić podsjetila građane koji ih sadržaji, od koncerata i izložbi do predavanja, filmskih projekcija i kazališnih predstava, od 25. veljače do 20. travnja očekuju u Klubu kulture u Križevcima.

 

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.