Mljekari: Veće otkupne cijene ili blokada

Oko 200 proizvođača mlijeka iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije sa sinoćnjeg je skupa u Križevcima najavilo da će blokirati ceste ako Ministarstvo poljoprivrede do utorka ne udovolji njihovim zahtjevima za povećanjem otkupne cijene mlijeka.
Traže 4,09 kuna za litru mlijeka izračunatu prema ulaznim troškovima i ne pristaju na Dukatovo radikalno smanjenje na 2,30 kuna, cijenu koja im je plaćana još 2003.

Dukat, solidarizirani Meggle i još neki prerađivači srozavanjem cijene i nelojalnom konkurencijom uvezenog drugorazrednog mlijeka i mliječnih prerađevina domaće mlijeko visoke kvalitete pretvaraju u konzumno mlijeko, ustvrdili su mljekari.
Poručuju da su spremni na žrtvu, pa čak i na prestanak isporuke mlijeka. Svjesni su, kažu, štetnih ugovora kojima ih je Dukat obvezao zadužnicama na 500 tisuća kuna, višegodišnju isporuku određenih količina mlijeka, pa i na visoke novčane iznose kazni u slučaju raskida ugovora, koje dosežu i 180.000 kuna.
Mljekari tvrde da je čak 90 posto mlijeka iznad prosjeka europske kakvoće. Stoga su je spremni braniti kao cjelina, jer kažu da jedino tako mogu uspjeti izboriti svoj opstanak. (hrt.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.