Dvadeset najčitanijih tekstova u 2011.

Prvi dan u novoj 2012. godini dobra je prilika za kratku analizu objavljenog sadržaja na portalu Križevci.info u rubrikama vijesti: Društvo, Kultura, Gospodarstvo, Sport, Zanimljivosti te Iz drugih medija, kao i u deset trenutno aktivnih kolumni: Crni Petar, Auto Info, Planinarski kutak, Uz dlaku, Križevčancije, Petar Babić, (Ni)je po Štatutima, Putopisi Križevčana, Teknologija narodu te O sportu po malo. U protekloj kalendarskoj godini na portalu je objavljeno ukupno 1318 vijesti i kolumni, a ovdje smo pobrojali onih 20 najčitanijih (prema navedenom broju posjetitelja stranici) koje su, zanimljivo, sve redom kolumne.

Na samom vrhu najčitanijih nalazi se kontroverzna kolumna “Rijetko te viđam s djevojkama” križevačkog profesora hrvatskog jezika i književnosti Petra Babića. Inače nastavnik u jednoj križevačkoj osnovnoj školi, Babić je ovom kritikom gay pokreta očito privukao najviše pozornosti, a ista je tema zatim mnogo pažnje privukla raspravom na web-forumu portala, gdje su forumaši mahom kritizirali autora zbog homofobije i skrivanja iza vjerskih dogmi. Babić na portalu sporadično objavljuje od 10. travnja 2009. godine, kad mu je izašao prvi tekst “Tranzicija duša”, a do sad je objavio ukupno 9 nastavaka istoimene kolumne. Kao i ostalim kolumnistima, i njegovi su tekstovi objavljeni isključivo kao stav i odgovornost autora, i ni na koji način se ne mogu smatrati gledištima redakcije portala i njegovog izdavača.

 

1. Rijetko te viđam s djevojkama Petar Babić Petar Babić 1633
2. Auto-Info: Volkswagen Touareg 3.0 TDI BlueMotion Danijel Tomić Auto Info 1348
3. ‘Lajkanje’ stranačke ‘štele’ Hrvoje Belani Križevčancije 1321
4. Spelancija koja nije po štatutima Ottone Novosel (Ni)je po Štatutima 1290
5. Ljepota od koje možete oslijepiti Anica Hrlec Planinarski kutak 1285
6. Pregršt novih izleta iz planinarskog društva ‘Kalnik’ Robert Pašičko Planinarski kutak 1280
7. Tečaj nije uspio – treba ga ponoviti! Ana Jurković Planinarski kutak 1263
8. Auto-info: Citroen DS3 1.6 THP Sport Chic Danijel Tomić Auto Info 1257
9. Auto-Info: Renault Clio 1.2 TCE Danijel Tomić Auto Info 1204
10. Opća praksa Crni Petar Crni Petar 1187

Među deset najčitanijih tekstova nalazi se čak po tri nastavka kolumni Planinarski kutak i Auto Info. Prvu od 24. svibnja 2006. godine objavljuju članovi planinarskog društva “Kalnik” Križevci, u kojoj više autora svojim zanimljivim osvrtima (do sad ih je objavljeno 24) i fantastičnim fotografijama uprizoruju doživljaje s planinarskih izleta te osvajanja planinskih vrhova u zemlji i inozemstvu. Drugu od 10. veljače 2008. objavljuju članovi portala Auto-Info.hr koji je nastao iz nekad vrlo popularne rubrike o automobilima na forumu portala Križevci.info, a do sada su s matičnog portala prenijeli čak 88 recenzija automobila.

 

11. O informatičko-društvenom aspektu našeg obrazovnog sustava Marko Dimjašević Teknologija narodu 1168
12. ‘Laži i obmane u Mrduši Donjoj’ ili ‘MN, MN, tu tu tururu’ Hrvoje Belani Križevčancije 1165
13. Prvi koraci prema digitalnoj slobodi Marko Dimjašević Teknologija narodu 1152
14. Spravišče? A kaj to je? Ivan Mihalić Uz dlaku 1144
15. Pužev(sk)im korakom Crni Petar Crni Petar 1120
16. Posjet najvećem sudaraču čestica na svijetu Andrej Dundović Putopisi Križevčana 1115
17. Spodi crte Ivan Mihalić Uz dlaku 1044
18. Silicijska dolina Crni Petar Crni Petar 1037
19. Križevački planinari na Durmitoru Alojz Cetl Planinarski kutak 1014
20. Specijalni rat, dobivena središnja runda Petar Babić  Petar Babić 1012

U top 10 tekstova po broju posjetitelja tu su još kolumne mahom lokalne tematike: Križevčancije, (Ni)je po Štatutima i Crni Petar, od kojih prvu potpisuje više autora, članova redakcije portala, drugu umirovljeni novinar Ottone Novosel, a treću Križevčanin s pseudonimom Crni Petar. Potonji britkim tekstovima (do sad ih je objavljeno 60) progovara o lokalnim tabu temama, kritizira političare i razne društvene anomalije, zbog čega je nerijetko primao prijeteće pozive i uvrede te fizičke napade na imovinu. Kritiku loših pojava iz lokalne sredine kolumnom Uz dlaku (do sad objavljeno 35 nastavaka) također daje umirovljenik Ivan Mihalić, inače kulturni aktivist, fotograf, aranžer, pisac i slikar. O slobodnom softveru, digitalnoj slobodi i drugim tehnološkim alternativama kroz kolumnu Teknologija narodu educira Križevčanin Marko Dimjašević, diplomirani inženjer računarstva i predsjednik udruge Slobodan softver Hrvatska.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.