Vijećnici o naknadi za crpljenje vode

KRIŽEVCI – U Prigorju još uvijek nisu otkriveni izvori nafte ili plina pa tako nema ni problema s rudarskom rentom kakve imaju podravske općine, no sudionike vlasti ipak zanima koliki su prihodi od prirodnih bogatstava. Na primjeru posljednje sjednice križevačkog Gradskog vijeća zanimanja je bilo o naknadi za crpljenje vode, a vijećničko pitanje uputio je HDZ-ov Željko Picig.
– Tiče se rente za vodu koja se crpi na području Apatovca. Tu je rentu trebala plaćati prije firma Badel 1862, sada Atlantic grupa pa me zanima da li oni to plaćaju i na godišnjoj razini koliko novaca i koliko prihoduje gradski proračun, upitao je Picig.

Vijećnik Picig smatra da bi se dio tog novca morao vraćati u kraj gdje je zarađen, no prema odgovoru financijsko-gospodarskog pročelnika Darka Masneca, da je taj prihod izvor i mjerilo mještani Apatovca ne bi imali ni cestu ni vodovod koji se upravo gradi.
– Koncesijska naknada koja se plaća u postotku od količine crpljene vode i cijene koja je na vrelu, znači ne ona koja je prodana u dućanu, slično kao i kod kamena i nekih drugih mineralnih sirovina. Ta se naknada kreće 80.000 – 200.000 kuna godišnje, koliko otprilike prihoduje gradski proračun, rekao je Masnec.

Križevci su još daleko od naknada kakve za milijune crpljenih litara prihoduju primjerice Lipik ili Pisarovina, dodao je pročelnik Masnec, ali i naglasio da iz Atlantic grupe najavljuju značajno povećanje proizvodnje tvornice u Apatovcu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.