Križevački gimnazijalci obilježili 30. obljetnicu smrti Miroslava Krleže

Terenskom nastavom u Zagrebu radnoga naslova “Dan Miroslava Krleže” učenici i nastavnici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca obilježili su 30. obljetnicu smrti jednoga od najvećih hrvatskih književnika i središnje ličnosti hrvatske kulture 20. stoljeća.
Posjetili su Leksikografski zavod Miroslav Krleža čiji je utemeljitelj upravo Krleža, upoznavši se tamo s poviješću jedne od najvažnijih hrvatskih kulturnih institucija, s leksikografskom djelatnošću općenito te s izdanjima Zavoda – enciklopedijama, leksikonima, rječnicima iz različitih područja ljudskoga znanja. Učenike su posebno zanimale one enciklopedije i rječnici koji su danas dostupni i u elektroničnome obliku putem internetskih stranica Zavoda.

Potom je uslijedio posjet Memorijalnom prostoru Bele i Miroslava Krleže – kući na Krležinu Gvozdu u kojoj je slavni par proveo zadnjih 30-tak godina života i u kojoj se Krleža susretao s brojnim uglednicima 2. polovice 20. stoljeća. Okruženi knjižnicom koja broji oko 4.000 knjiga te brojnim umjetničkim djelima (slikama, kipovima, stilskim namještajem…) učenici su upili ne samo stvaralački duh samoga pisca, nego i duh cijele jedne epohe u kojoj je Krleža živio i stvarao.

Na groblju Mirogoj posjetili su Krležino posljednje počivalište jer upravo je u prosincu (29. 12.) 30. obljetnica Krležine smrti. Tim povodom na piščevu je grobu zapaljena svijeća i pročitan ulomak iz poznatoga Krležina eseja Predgovor Podravskim motivima.
Dan posvećen Krleži završio je u Hrvatskom narodnom kazalištu – gledanjem predstave Gospoda Glembajevi.

Ovim stručnim putovanjem učenici su ne samo obilježili značajnu obljetnicu, nego i na sveobuhvatan način upoznali život, književni i kulturni rad Miroslava Krleže, ali i posjetili nekoliko važnih hrvatskih institucija i spomenika kulture pa se ovako proveden nastavni dan pokazao izuzetno zanimljivim i korisnim.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.