Prezentacija ustroja Zavoda za socijalnu skrb

KOPRIVNICA – Privremena ravnateljica Zavoda za socijalnu skrb Koprivničko-križevačke županije Vesna Vudrag prezentirala je podravsko-prigorskim gradonačelnicima i načelnicima, na osmom županovom kolegiju, ustroj novoosnovanog ustanove. Naime, stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi, dosadašnji Centri prestali su raditi te je osnovan Županijski Zavod s podružnicama u Križevcima i Đurđevcu. No, kako je objasnila privremena ravnateljica Vudrag, za krajnjeg korisnika nije se ništa promijenilo.
– I Zavod kao i područni centri i dalje rade na rješavaju prava iz sustava socijalne skrbi, znači iz onog o prvom stupnju, iz Zakona o socijalnoj skrbi i obiteljsko pravne zaštite, rekla je Vudrag.

Osim toga, novoosnovani Zavod sada ima i neke druge poslove poput obrada udomiteljskih obitelji te potencijalnih posvojitelja, a novina su i objedinjeni računovodstveno-financijski poslovi za Zavod i podružnice, što je, kako je istaknula privremena ravnateljica Vesna Vudrag, trenutno najveći problem. Naime, sve financijske transakcije idu preko jednog žiro-računa, a još uvijek do kraja nije jasno na koji će način i kako zapravo funkcionirati Županijski Zavod za socijalnu skrb. A upravo je ta činjenica izazvala kod đurđevačkog i križevačkog gradonačelnika Slavka Gračana i Branka Hrga, skeptičnost. Čemu, kako i zašto, upitao je Hrg.
– Bojim se iz prethodnih iskustava da to neće nikome u konačnici biti dobro, da će doći do povećanja broja zaposlenih i to u onom birokratskom dijelu, ne onom koji treba pomoći čovjeku, da će to sve skupa više koštati, da će se ljudi preseljavati u poslu i odlaziti praktički putovati, kazao je Hrg.

Na žalost, kako je rečeno na kolegiju, za sada odgovora na ova i slična pitanja nema. Zaključeno je da će se od resornog ministarstva zatražiti odgovor na ova pitanja, a gradonačelnici i načelnici na čelu sa županom Darkom Korenom nadaju se da će u odgovorima pomoći novi-budući zamjenik ministrice socijalne skrbi Darko Ledinski.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.