Živković sutra izlaže u zagrebačkoj ‘Džamiji’

Križevački slikar i profesor likovne kulture Saša Živković u utorak 20. prosinca 2011. izlaže u zagrebačkoj galeriji „Bačva“, koja se nalazi u zgradi Hrvatskog društva likovnih umjetnika, poznatoj zagrebačkoj “Džamiji” na Trgu žrtava fašizma. Pod nazivom “Sistemska mandala” Živković izlaže sliku kružnog oblika promjera 9 metara na podu galerije i naslikane pijeskom.
– U oblikovanju prisvajam elemente slikarskih istraživanja Vjenceslava  Richtera. dio čije slike „Sis 4 – sistemsko slikarstvo“ postavljam za polazište svog rada, istaknuo je profesor Živković, napomenuvši kako je inspiraciju našao u Richterovim istraživanjima konstruktivističkih elemenata slike, grafike, arhitekture i skulpture, te projekcija područja grafike i slike u prostor.

U predgovoru izložbe, poznati likovni kritičar Ivan Župan ističe: „Usvajajući materijalne i proceduralne zadatosti, operativni i konstitutivni postupak, strukturalni i materijalni poredak likovnih i estetskih kvaliteta tuđeg uratka, Živković dokazuje da je sliku moguće osmisliti i ostvariti kao svojevrsni kongitivni i spekulativni entitet – kao mentalni objekt.“
Živković je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. na nastavničkom odjelu, a 2008. tamo upisuje doktorski studij slikarstva. Izložba će biti otvorena do 29. prosinca, a može je se pogledati od utorka do petka od 11 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.