Večeras završna svečanost 3. ‘Književnoga Kranjčića’

U Križevcima se večeras u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma održava završna svečanost 3. susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, s dodjelom nagrada, javnom izvedbom i predstavljanjem zbornika najuspjelijih radova „Nebeska bonaca“. Riječ je o jedinom susretu za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, monodrama, putopis, esej) u Hrvatskoj. Susret će započeti u 17:15 sati okupljanjem autora i sudionika u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Tamo će uz pozdrave domaćina gradonačelnika Branka Hrga, stručni ocjenjivački sud: dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i vlč. Drago Bosnar okupljenima predstaviti zbornik najuspjelijih radova „Nebeska bonaca“. Zatim će u 18 sati u župnoj crkvi sv. Ane biti služeno misno slavlje koje će uz 93. godišnjicu rođenja župnika Stjepana Kranjčića po kojemu susret i nosi ime, predvoditi generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Stjepan Ptiček.

Sam 3. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ započet će u 19:00 sati u velikoj dvorani križevačkoga Hrvatskoga doma. U toj će prigodi autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, biti nagrađeni, dok će veći broj radova biti javno izveden u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupit će vokalni ansambl „Dobri Pastir“ iz zagrebačkoga Brestja, a scenaristica i voditeljica susreta je Tanja Baran. Ove se godine na natječaj javilo 145 autora iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine s ukupno 373 rada (241 pjesma, 99 kratkih priča, 8 monodrama, 8 putopisa, 13 eseja i 4 rada koja ne pripadaju žanrovima zadanima natječajem). To je dvostruko više autora nego dvije godine ranije pa se organizatori raduju kvantitativnom i kvalitativnom rastu suvremene hrvatske književne duhovne produkcije. Od pristiglih radova na natječaj, 33 su rada odabrana za objavu u zborniku, a 14 će radova biti nagrađeno i javno izvedeno.

Organizator književnoga susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Pokrovitelji novčanih nagrada su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, Hrvatska dominikanska provincija, Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke i „Kršćanska sadašnjost“. Književni susret održava se uz potporu Ministarstva turizma RH, Hrvatske elektroprivrede, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.