Toliko je župan pomogao – u pet godina dobili smo tek jedan posao

Poduzeće ima puno posla u svom gradu – jedan od novijih jest i prenamjena doma HV-a u knjižnicu

Čiji je Radnik – šef križevačke tvrtke ne misli da je profitirao od donacija strankama
Daju u nevolji: građevinska tvrtka donira onima koji od nje traže i kojima treba. HSS-u za izbore 2011. dali su 100.000, HDZ-u upola manje, a i SDP je mogao dobiti da je tražio, kaže Mirko Habijanec

Sudeći po iznosima koje su dobili u predizbornoj kampanji, a koje su bili dužni javno podastrijeti, HSS i HDZ mogu biti sretni i zadovoljni što im je donirao i križevački Radnik. No zato bi SDP-u moglo biti žao jer, da su tražili, i oni bi dobili, kaže predsjednik uprave ovog građevinskog poduzeća Mirko Habijanec.

 

Pošteno i korektno

– To su sve domaći dečki, hrvatski političari, dali bismo i drugima koji su pošteni i korektni, samo da su pitali, dajemo svima ako su u nevolji – otkriva logiku Habijanec, član HDZ-a. Svojoj je stranci za kampanju dao 50.000, a seljacima 100.000 kuna, u čemu Habijanec ne vidi neobičnost, dodajući da je uvijek od svih kojima je tvrtka davala novac tražio da sve bude transparentno.

Prema podacima za 2009., Radnik je HDZ-u dao 775.000 kuna. Ranije je davao i HSLS-u, a potpomagao je i predsjedničkog kandidata IDS-a Damira Kajina 2009. Tada se govorilo da mu je Radnik donirao u duhu poslovne suradnje u Istri, gdje gradi hotele i druge objekte. Govoreći o gospodarstvu i Radniku, indikativna je i informacija ovaj tjedan lansirana na web-stranici aktivista Marka Rakara, da je tvrtka dobivala većinu poslova preko javne nabave u Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje vlada HSS.

– To su obične gluposti, Radnik je prije svega dobio manje, u pet smo godina od ‘’svog’’ župana (bili su to Josip Friščić i sad Darko Koren, ovaj potonji Križevčanin, op. a.) dobili jedan posao od tri milijuna kuna, toliko nam se pomoglo, a to nam nije dosta ni za plaću – obrazlaže Habijanec.
– Loše je uopće što javni sektor nedovoljno kvalitetno provodi postupke javne nabave, upravo pišemo prigovor na jedan postupak – ocijenio je pak Habijanec kao predsjednik udruge poslodavaca županije.

Praksa u gradu

Praksa u Križevcima pak govori da je Radnik u svom gradu izvođač kapitalnih projekata čiji se izvođač tražio putem javne nabave, poput velikog preuređenja trgova od 2008. te gradnje nove srednje škole za obrtnike od 2009., koja je počela tik pred lokalne izbore.

Kad Radnik i nije dobio posao, onda se, kao u slučaju komunalnog opremanja poduzetničke zone Gornji Čret lani, žalio, što je usporilo proces i razbjesnilo gradsku vlast. Natječaj je ponovljen, svi su sjeli za stol i posao izvodi konzorcij u kojem je i Radnik. Šuškalo se da je politika odigrala svoje jer u upravi Radnika sjedi i šef gradskog SDP-a, a u tvrtki dionice ima i predsjednik HSS-a Josip Friščić. (VL)

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.