Tužna deložacija – sa 71. godinom završila na ulici

KRIŽEVCI – Ankica Vukavić (71) iz Križevaca ostala je bez doma. Tijekom cijele ove godine, gotovo svakog dana, strepila je zbog mogućeg iseljenja iz kuće, koju je kupila i sagradila s pokojnim mužem prije više od 30 godina, što se prošlog četvrtka ujutro i dogodilo. Policija je došla sa sudskim ovrhovoditeljem, djelatnicima Centra za socijalnu skrb i Anicu iselila iz kuće. Smještena je u udomiteljskoj kući Kovačec u Križevcima. Sve se zakompliciralo prije nekoliko godina nakon smrti njezinog supruga kada su se javili razni nasljednici njegove imovine. Svojim radom i trudom, kaže Ankica, izgradila je kuću zajedno sa suprugom i ne može vjerovati da joj se to događa.
– Još prije pola godine policija me htjela izbaciti iz kuće pod izlikom ovrhe jer je navodno sud tako odlučio i jedini razlog zašto samo do prošlog tjedna imala krov nad glavom je spretnost mog odvjetnika – rekla je ogorčena Ankica nakon što je ostala bez svega svojega.

Prema njenoj priči, nećakinja njezinog pokojnog supruga, Nedeljka Matijanovski, prema nasljednom pravu dobila je pravo na četvrtinu kuće, a da stvar bude gora, sud je odlučio prodati kuću zbog namirenja ovrhe budući da se kuća nije mogla podijeliti.
– Ne mogu vam opisati kakav je to osjećaj kada vam dođe policija i sud i žele vas prisilno izbaciti iz kuće u kojoj vam je cijeli život i koju ste sami izgradili – kazala je Ankica Vukavić.

Očekivala je, kaže, da će u 71. godini imati mira i uživati u mirovini, no od prošle srijede život joj se okrenuo naglavačke. Nakon smrti muža, Ankica se trebala dogovoriti s njegovom nećakinjom oko podjele kuće, kako im je prema nasljednom pravu pripadala. Druga mogućnost bila je isplata jedne od vlasnice. Kako su s tim slučajem završile na Općinskom sudu u Križevcima, koji je pomoću svog vještaka zaključio da se kuća ne može dijeliti, jedinim rješenjem se pokazala prodaja kuće. Nakon nekoliko javnih dražbi, u siječnju 2007. godine, kuću je u potpunosti kupila Nedeljka Matijanovski, a Ankica je ostala bez doma.

Sve po zakonu

Na temelju pravomoćne sudske presude Nedeljka Matijanovski postala je vlasnica sporne kuće, a Ankica morala pronaći novi dom.
– Nakon što je kuća prodana, u svibnju 2009. doneseno je rješenje za iseljenje – rekla je sutkinja Višnja Fureš, glasnogovornica suda u Križevcima, i dodala kako je do iseljenja došlo nakon brojnih žalbi i odgoda kojima je svrha bila da Ankica pronađe novi smještaj. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.