‘Potemkinovi’ silosi kod kolodvora otišli u ropotarnicu

Karlovački branitelji izveli u Križevcima korisnu akciju. Već od gradnje 70-ih godina 12 silosa uz prugu nije bilo u funkciji, a materijal od rušenja recikliran je, prodan ili darovan

Nema više kolosalnih silosa, koji su desetljećima bili dobrodošlica putnicima što su vlakom dolazili u Križevce. “Komplet” od dva niza s po šest “kula”, izgrađenih 70-ih za potrebe nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata Križevci, srušili su hrvatski branitelji, odnosno Braniteljska zadruga “Četiri rijeke” iz Karlovca, koju je za tu operaciju ovlastila gradska uprava, na temelju iskazanog interesa.

Karlovačka zadruga, specijalizirana za reciklažu metalnih ostataka i otpadaka, nije imala nimalo lak zadatak, jer su, doznajemo, članovi morali betonske grdosije rezati i oprezno rastavljati armirane blokove. Cijeli posao Grad je platio 30.000 kuna, a dijelovi su završili u reciklaži ili su prodani i darovani.

Silosi su od podizanja tek kratko služili svrsi skladištenja žitarica, a upućeni će se sjetiti da je u njima bilo nemoguće dulje držati zalihe jer su silosi počeli tonuti čim su sagrađeni, s obzirom na to da su se nalazili na močvarnom tlu. Gradila ih je neka tvrtka iz Vojvodine koja je svojedobno kombinatu morala platiti i odštetu zato što nije bilo analize tla, što također govori o promašenim investicijama (i) u bivšem sustavu. Kroz desetljeća nuđene su razne ideje pa su neki unutra htjeli uzgajati i gljive. Silosi su ove godine poslužili i kao umjetnički ambijent pa su fotografkinji Dariji Cikač na natječaju Photodays donijeli nagradu u kategoriji arhitektura. Na njihovu mjestu moguća  je gradnja nekog gospodarskog objekta. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.