‘Složeni’ likovni svijet maslačka kao metafora osipanja

Prošlu je subotu u križevačkom Klubu kulture otvorena izložba s performansom mlade suvremene umjetnice Tee Hatadi. Postavom “Compositae / A Composite / Složeni” ova je akademska umjetnica i doktorska studentica slikarstva, rodom uz Križevaca, svojim izlošcima te mobilnim i svjetlosnim instalacijama promjenjivih dimenzija u prostoru Galerije K.V.A.R.K. dočarala svijet maslačka s letećim sjemenkama. Sam naziv izložbe sugerira cjelinu sastavljenu od više dijelova, kao metafora za osipanje ljudi iz manjih sredina.

U recenziji izložbe Igor Juran je istaknuo sljedeće: Prvi od dva dijela ove prostorne instalacije sastoji se od crteža pop-art manire smještenog na podu galerije u kojem radijalno postavljene crtice asociraju strukturu cvijeta maslačka. Njegov agresivan vizualni podražaj u kontrastu je sa njegovim krhkim materijalom. Posjetitelji su svojim spontanim kretanjem u službi vjetra koji raznosi “maslačkove padobrane” i upravo oni zaokružuju metaforu instaliranog crteža. Drugi dio instalacije sastoji se od visećih papirnatih traka obasjanih takozvanim crnim svjetlom. Taj vertikalni dio instalacije proteže se u treću dimenziju dok ga svjetlo na kojem blješti, na neki način dematerijalizira i približava svijetu ideje kao i funkciji klupskog prostora u kojem je izložen.

Također je napravljen od krhkog materijala za koji se pretpostavlja da će biti „raznošen“ zbog kretanja publike izložbenim prostorom. Publika tako samom svojom prisutnošću u prostoru svjesno ili nesvjesno sudjeluje u ovom radu koji ima svoj rok trajanja, kao što ga ima i proces odvajanja sjemenki od matične biljke u prirodi. Prateći dosadašnji rad i opus Tee Hatadi, iščitavam jednu zanimljivu razradu dosadašnjih skica i crteža iz kojih je ova složena instalacija i nastala. Tein prošlogodišnji rad pod nazivom “In the middle of nowhere”, postavljen u studiju umjetničke rezidencije u Beču, započeo je ciklus mobilnih instalacija. Postavljanjem instalacije u izložbeni prostor, autorica uključuje promatrača na izravni kontakt s umjetničkim djelom kao konzumenta, sukreatora ali i kao dio samog izloška, zaključuje Juran u katalogu izložbe.

Tea Hatadi rođena je 1980. Diplomirala je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij slikarstva. Kao CEEPUS-ova stipendistica dva semestra boravila je na Akademiji likovnih umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu u slikarskom studiju i studiju K.O.V. Od 2006. djeluje u umjetničkoj grupi Projekt6 čiji je suosnivač. Članicom HDLU-a postaje 2008., a od 2010. je i članica HZSU-a. Izlagala je na osam samostalnih i više od trideset skupnih izložbi u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Austriji, Engleskoj i Nizozemskoj te sudjelovala na nekoliko festivala, radionica i kolonija u Hrvatskoj i Sloveniji. Godine 2010. boravila je na tromjesečnoj rezidenciji KulturKontakt Austrija u Beču te dvomjesečnoj rezidenciji Kunstenaarlogies u Amersfoortu, Nizozemska. Autorica je dva kustoska projekta i više autorskih edukativnih likovnih radionica. Živi i radi u Zagrebu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.