Smješten na psihijatriju jer je majku zatukao crijevom

Ubojica je bio neubrojiv. S obzirom na postavljenu dijagnozu, S. H. iz Križevčina u bolnici bi mogao biti do smrti.

S. H. (44) ili Pop, kako ga svi zovu, iz Križevčina pokraj Križevaca 16. ožujka oko 6.30 sati došao je u dvorište mjesne konobarice. Tražio je od nje vode, no ona ga je potjerala. Pratio ju je do kafića Ben i naručio pivo. Otišao je u zahod, a zatim uskoro izišao iz kafića. Uputio se kući.

Legao odjeven

Njegovoj sestri bilo je čudno što je legao odjeven jer je rekao da će ići k liječniku. Otišla je. Oko 10 sati vratila se kući i vidjela prizor koji će pamtiti cijeli život. Na podu kuhinje pronašla je mrtvu majku kako leži u krvi. Brata više nije bilo. Pozvala je policiju, koja ga je za manje od pola sata pronašla u Benu. Bio je u ženskom zahodu i pio pivo iz dvolitrene boce. Dvojbi nije bilo, S. H. iz čista je mira gumenim crijevom s metalnim ventilima zatukao majku Zdenku (74). Tijekom suđenja utvrđeno je da je divljačko ubojstvo počinio u stanju shizofrene psihoze, alkoholne ovisnosti i trajne promjene ličnosti. Sudsko vijeće jučer ga je zbog toga proglasilo krivim i odredilo mu šestomjesečni prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. Nakon toga stručna komisija odlučivat će o njegovu zdravstvenom stanju, no s obzirom na uznapredovalu bolest, u takvoj ustanovi mogao bi provesti godine.

Na jučerašnjem ročištu Zdenka, sestra S. H., koja je bratu sve oprostila i s njim je ostala u dobrim odnosima, sa suzama u očima ponovila je kako se njezin brat i majka nikada nisu neuobičajeno svađali, nego su se voljeli i poštovali. Ni tog kobnog jutra nije primijetila da je između njih bilo sukoba.
U završnoj riječi tužiteljica Irma Bagarić istaknula je kako je važno da se S. H. smjesti u psihijatrijsku ustanovu jer je očito da je opasan za okolinu. S njom se složio i odvjetnik S. H., no uputio je i otrovne strelice prema križevačkom Centru za socijalnu skrb.

Pouke službama

– Još u kolovozu 2003. S. H. je lišen radne sposobnosti zbog kronične shizofrene psihoze. Centar za socijalnu skrb za skrbnicu mu je odredio sestru iako ona nije bila adekvatno educirana. U veljači 2005. prvostupanjsko liječničko povjerenstvo kod njega je utvrdilo najteže oštećenje duševnog zdravlja. Iz ovoga bi socijalne službe trebale izvući pouku da ubuduće na bolji način vode brigu o svojim štićenicima – kazao je Krešimir Papac.

Milivoj Tkalčec iz Centra za socijalnu skrb na prošlom ročištu rekao je da im sestra S. H. nikada nije kazala da joj je brat agresivan. Dodao je i da smještaj u psihijatrijsku ustanovu nije ovisio o njima nego o liječnicima. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.