U posljednja dva dana HGSS najčešće spašavao berače gljiva i kestena

Volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja apeliraju na građane koji odlaze sakupljati jesenske šumske plodove da se kreću u grupi, isplaniraju put tako da krenu rano i izađu iz šume prije mraka, imaju napunjen mobitel kao i adekvatnu odjeću i obuću. Iako je turistička sezona završila i sve je manje stranih avanturista na obali, raste broj akcija u kontinentalnoj Hrvatskoj, a posljednjih dana spašavatelji HGSS-a čak su devet puta izlazili na teren.

Zabrinjava da smo u tih devet intervencija čak četiri puta tragali za sakupljačima gljiva, a dodamo li tome i jednu potragu za sakupljačem kestena, više od pola potraga posvećeno je ljudima koji su zalutali u šumi tražeći jesenske plodove. Sve potrage za sakupljačima sretno su završene te je sveukupno iz šuma spašeno šest osoba“, rekao je pročelnik Komisije za informiranje i analitiku u HGSS-u Jadran Kapović. 

Posljednjih godina svake jeseni raste broj intervencija za izgubljenim sakupljačima kestena i gljiva. Svakom spašavanju prethodi potraga koja može potrajati satima, a zbog naglih promjena meteoroloških uvjeta i brzog pada temperature s dolaskom noći, čak i one akcije koje na prvu djeluju bezazleno mogu imati tragične posljedice zbog pothlađivanja. Iz tog razloga iznimno je važno da se unesrećeni ili njihovi bližnji na vrijeme jave HGSS-u kako bi potraga i spašavanje bili obavljeni u najkraćem mogućem roku. 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.