Proslavljen blagdan Svetog Marka Križevčanina

KRIŽEVCI – Na vjernicima ispunjenom Strossmayerovom trgu u Križevcima održana je središnja svetkovina blagdana svetog Marka Križevčanina. Nakon procesije od konkatedrale svetog Križa, uz dužnosnike javnog i političkog života, predstavnike vojske, policije i vatrogasaca, branitelje, hodočasnike te brojnu djecu koja danas nisu imala nastavu, na misi na otvorenom sudjelovali su biskupi, banjolučki Franjo Komarica, varaždinski Josip Mrzljak, požeški Antun Škvorčević, celjski Stanko Lipovšek, vladika križevački Nikola Kekić i brojni svećenici. Misno slavlje predvodio je bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, koji je u propovjedi podsjetio na mučeničku smrt Marka Križevčanina od ruku kalvina 1619. u Slovačkoj, u Košicama. Biskup Huzjak je naglasio da je Markova mučenička smrt poruka i za današnje vrijeme, u kojem opet ne manjka agresivnosti kako kapitala, tako i poroka.

– Agresivnost mi kao kršćani ne doživljavamo kao priliku za rat, nego doživljavamo kao priliku za trpljenje, ali i za svjedočenje. Ne dopustiti, braćo i sestre, da nas bilo tko pokoleba – rekli su na televiziji, čitali smo u novinama. Mi kao kršćani, kao vjernici, znamo što vjerujemo i kuda idemo i zašto vjerujemo. I toga se ne treba bojati, kao što kaže sv. Petar: Ne bojte se, nemate se čega bojati, pa Božji ste. To je naš Marko Križevčanin vrlo jasno izrekao pred svojim progoniteljima. Obećavali su mu novce i imanje, časti i počasti; on je sve to otklonio mirno i rekao – ‘Ja ostajem vjeran Bogu, crkvi i Svetom Ocu’, i podnio mučeništvo, rekao je u svojoj propovijedi mons. Huzjak.

Prošle godine po kišnom vremenu na središnjem križevačkom trgu okupilo se oko tri tisuće vjernika koji su misom proslavili blagdan trećeg hrvatskog sveca. Ove godine uz sunčan dan taj je broj i premašen, a tradicionalno u slavlju su sudjelovali sudionici nacionalnih susreta; 11. osoba s invaliditetom Hrvatske, 6. susret udruga Hrvatski domobran te 5. susreta vjeronaučne mladeži.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.