Ubojstvo majke – Nastavljeno suđenje Slavku Herucu (44) iz Križevčina

KOPRIVNICA – U raspravnoj dvorani koprivničke stalne službe Županijskog suda u Varaždinu u utorak je održano drugo ročište glavne rasprave protiv Slavka Heruca (44) kojem se sudi zbog ubojstva majke Zdenke (74). Heruc je na suđenje doveden iz zatvorske psihijatrijske bolnice zato što je riječ o teškom psihičkom bolesniku. Podsjetimo, u jutarnjim satima 16. ožujka neredovito liječenje lijekovima pomiješano alkoholom, Heruc je ’okrunio’ s nekoliko udaraca gumeno-metalnom traktorskom hidraulikom u majčinu glavu od čega je nesretnica na mjestu umrla.

Heruc je na glavnoj raspravi jedino rekao da razumije optužbe koje mu se stavljaju na teret te da će se i dalje braniti šutnjom. Na raspravi je svjedočio Milivoj Tkalčec iz križevačkog Centra za socijalnu skrb, koji je rekao kako se pokojna majka nikada nije požalila da je sin
Slavko bio agresivan prema ukućanima.
– Sa Slavkom nikad nismo imali problema – kazao je Tkalčec i dodao kako ih je obilazio svakih pola godine.
– Tijekom zadnjeg obilaska sa Slavkom su bile sestra i majka. Nisu ukazale da mu nije dobro – istaknuo je svjedok Tkalčec.

Branitelj Slavka Heruca, koprivnički odvjetnik Krešimir Papac, rekao je da je Heruc od 2003. godine radno nesposoban zbog teškog oblika paranoidne shizofrenije te da je redovito, svakih pola godina, bio kod psihijatrice Mirjane Gašparić – Sikavica.
– Sve je sam radio, išao na preglede, redovito uzimao terapiju, a sestra Zdenka, koja mu je skrbnik, izjavila je da nije upoznata s pravima skrbnika – istaknuo je Papac. Dodaje da se u nekim izvješćima vidjelo da je sestra Zdenka napisala da se ’ne osjeća dobro’.

Milivoj Tkalčec mu je odgovorio da ih je naknadno pozvao na razgovor te da su došli nakon nekoliko mjeseci te da su mu tada rekle da to nije ništa neuobičajeno. Papca je najviše zanimalo je li pokojna majka Zdenka mogla odgovarajuće skrbiti o Slavku upravo zbog njegovog teškog psihičkog stanja, aludirajući na to da je Slavko odavno trebao biti izdvojen iz sredine i smješten kod udomitelja koji su pravilno opremljeni za skrb o teškim psihičkim bolesnicima.

Pokrenuto udomljavanje

Sestre nikad nisu željele da Slavko ide udomiteljima, a postupak o udomljavanju bio je pokrenut, no zbog kompleksnosti slučaja trajao je duže nego što se planiralo – kazao je Tkalčec nakon čijeg je svjedočenja Papac predložio dodatna saslušanja radnika križevačkog Centra za socijalnu skrb koji su radili na Herucovom slučaju te psihijatrice Gašparić – Sikavica. No, sudsko vijeće odbilo je njegov zahtjev s obrazloženjem da njihovo svjedočenje ne bi pomoglo u razrješenju slučaja. Sljedeća rasprava određena je za 9. rujna u 11 sati. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.