Industrija – Čelik pokrenuo proizvodnju

Nakon nekoliko članaka o lošim radnim uvjetima u Čeliku u posljednjih nekoliko mjeseci Ministarstvo zaštite okoliša u sektoru nadzora inspekcije zaštite okoliša prije mjesec je dana potvrdilo sumnje stanovnika Gundulićeve ulice i novinara koji su propitkivali istinitost tvrdnji mjerodavnih da se sve radi prema propisima. Prema dokumentu Ministarstva do kojeg je Podravski list došao, mjerodavne službe tijekom veljače i ožujka ove godine nadzirale su Slon inženjering i Čelik. Utvrdili su nepravilnosti vezane za postupanje otpadom te su pokrenuta tri upravna postupka. Kako se navodi u dokumentu, pravnoj osobi (Čeliku, op.a.) zabranjeno je skladištenje i obrada otpada zatečenog pri nadzoru, osim otpadnog aluminija, za koji je spomenuta tvrtka dobila dozvolu u od mjerodavne osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji još u lipnju 2010. godine.

Slonu dvije prijave

Također je naređeno uklanjanje otpada koji se skladišti izvan skladišnog prostora te vođenje evidencije o tijeku i nastanku otpada za one vrste otpada koje nastaju obavljanjem djelatnosti gospodarenja otpadom.
Osim spomenutih ’packi’ Ministarstva Slon inženjeringu i Čeliku, obavljeni nadzor rezultirao je i dvama optužnim prijedlozima sudu protiv Slona, a s obzirom da su uočeni i nedostaci s područja zaštite na radu i zaštite od požara, nakon dodatnih inspekcija pronađene su nepravilnosti u radu spomenute tvrtke te su pokrenuta tri upravna postupka i podnijet je optužni prijedlog za pet prekršaja mjerodavnom sudu.
Također je zabranjena upotreba peći za taljenje aluminija, kapaciteta 300 kilograma, dok se ne utvrdi ispravnost stroja. Isto tako, inspekcija zaštite na radu u Čeliku pokrenula je upravni postupak i podnijela optužni prijedlog.

Taljenje u manjem pogonu

U spornoj tvrtki, doznajemo, namjeravaju već ovog tjedna pokrenuti taljenje aluminija u manjem pogonu, koji je ostao nakon nezapamćene eksplozije, no kolike je zapremine peć za taljenje, nismo uspjeli saznati. Isto tako, u tijeku je pokretanje pjeskarenja pa stanovnike Gundulićeve ponovno očekuje ’teško disanje’.
Dragutin Vidačić jedan je od brojnih stanovnika Gundulićeve, koji je na vlastitom zdravlju osjetio posljedice stalne prisutnosti pijeska u zraku. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.