Izgledaju kao pravi pitomi leopardi, a Bengalivo je glumio i u spotu Maje Šuput

Foto: privatni arhiv

Kad je Dubravko Majhen prije sedam godina posjetio svjetsku izložbu mačaka koja se održavala u Zagrebu, odmah mu je postalo jasno da se želi baviti upravo time, uzgojem mačaka. I to ne bilo kakvih, nego bengalskih koje zbog specifičnog krzna podsjećaju na veću braću – leoparde.

– Najprepoznatljivije su po uzorku krzna koji može biti točkasti ili rozete uzorak te mramorni uzorak. Bengalska mačka ne postoji u prirodi te jedna od najmlađe nastalih pasmina umjetnom selekcijom, križanjem između azijske leopard mačke i domaće mačke – objašnjava Dubravko. Prva bengalska maca u Europu je uvezena 1991.godine u Francusku, a od FIFe, Međunarodnog felinološkog saveza Europe, priznata je 1999. godine. Po vanjskom izgledu slična je divljoj azijskoj leopard mački, a po karakteru domaćoj.

Jaded Genetics Lambada // Foto: privatna arhiva

– Znaju se vezati za jednog vlasnika te su njemu najprivrženije. Atletski su građene, okretne, znatiželjne, vrlo aktivne, druželjubive, dobroćudne i graciozne- opisao ih je Majhen, ali i naglasio da je vrlo bitno da od malena budu potpuno socijalizirane. Od kad je otvorio uzgajivačnicu u Gornjoj Glogovnici pored Križevaca naglasak je na kvaliteti, a ne na kvantiteti, objasnio je. Puno je učio jer u ozbiljnom poslu i pristup mora biti ozbiljan.

– Hranim ih samo vrhunskom hranom, one ne jedu ostatke od našeg ručka. Prehrana je važna za kvalitetu dlake i formu za izložbe na kojima ih predstavljam – kaže. Trenutačno ima dva uzgojna mužjaka i tri uzgojne ženke s kojima odlazi na međunarodne izložbe mačaka u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i Austriji.

Europski prvak Bengalivo Stop N Stare // Foto: privatna arhiva

– Do sada imam jednog europskog šampiona, Bengalivo Stop N Stare te jednog međunarodnog šampiona, šampiona te tri nacionalna pobjednika. Posebno sam ponosan na svog prvog uzgojnog mačka, europskog šampiona, kojeg posjetitelji međunarodnih izložbi mačaka obožavaju te je mnogo puta bio izabran za najljepšu macu izložbe – ponosno je rekao Majhen.

O mačkama brine cijela obitelj. Iako je to samo hobi, svakodnevna zaduženja i obaveze imaju i supruga Lidija i sin Leo. Gdje god se pojave sa svojim četveronožnim prijateljima, privlače poglede. One predu i maze se poput običnih, iako izgledom sliče pravim zvijerima. Vole društvo pasa i vrlo ih je lako naučiti naredbe poput: sjedi, lezi, daj šapu, ali i hodati uz povodac.

Bongga of Majhen, snježni bengalac // Foto: privatna arhiva

– Bengalske mačke atraktivno izgledaju, upadaju u oči. Kupci ovakvih mačaka znaju što traže, oni žele aktivniju pasminu, drugačiju i posebnu mačku – priča uzgajivač čiji su ljubimci već glumili u glazbenim spotovima i reklamama. Tako je mačak Bengalivo Stop N Stare već iskusan glumac koji je imao ulogu i u spotu Maje Šuput.

– Glumio je u spotu za pjesmu Premija. Bilo je jako puno ljudi i velika buka, ali odradio je točno ono što se od njega tražilo – hvali svog mačka Majhen. Također, odabrala ga je i poznata umjetnica Sanja Baljkas da bude pratitelj Miranu Kurspahiću na jednoj od fotografija njezine izložbe Secret CATS People koja se održavala u galeriji Kranjčar, te u još nekoliko galerija. Slavni šareni četveronožac više puta je pozirao i na modnim snimanjima i svoj posao uvijek je odradio besprijekorno zbog dobroćudnog karaktera, kaže njegov vlasnik.

Ricci (aka Rolex) star 3 mjeseca // Foto: privatna arhiva

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca tvrde da su njihove životinje članovi obitelji, tako i Majheni. Zato i ne čudi da su, kad po njih dođu novi vlasnici, rastanci vrlo emotivni.

– One su sastani dio obitelji te smo svi vezani za njih. Najteži dio je kada mačić odlazi u novi dom te ponekad zna i suza krenuti niz oko. Kako i ne bi kad se s tim mačićem svakodnevno igrate i brinete o njemu – objašnjava Dubravko Majhen i naglašava da je baš socijalizacija najvažniji faktor u uzgoju bengalskih mačaka. Ovi pitomi leopardi u posljednje su vrijeme najpopularnije vrste mačaka pa su, iako postižu visoku cijenu, vrlo tražene.(GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.