Poljoprivrednici će dobiti centar za otkup proizvoda

KRIŽEVCI – Održano je svih osam planiranih radionica za poljoprivrednike u sklopu prekograničnog projekta Zajedničkog istraživanja za razvoj poljoprivredno-prehrambenog poslovnog inkubatora u Hrvatskoj i Mađarskoj. Nakon edukacija o uvjetima koji ih očekuju na tržištu Europske unije, poljoprivrednicima u križevačkom kraju projekt skraćenog naziva Agro inc trebao bi sada donijeti i sasvim konkretnu korist. Naime, Grad Križevci je pred ishođenjem građevinske dozvole za zgrade budućeg agro inkubatora u poslovnoj zoni Gornji Čret, kaže gradonačelnik Branko Hrg.
– Nama je cilj napraviti projektnu dokumentaciju za zgradu u sastavu koje bi bile i hladnjače za voće, jer je partner i Srednja gospodarska škola, jer oni proizvode jabuke. Mi razmišljamo i o varijanti da u drugoj fazi napravimo u tom agro inkubatoru jedan otkupni centar za poljoprivredne proizvode od malih proizvođača. Naravno, prije toga moramo to sve izgraditi, rekao je Hrg.

Gradonačelnik Hrg vjeruje da će dobivena građevinska dozvola biti dobra preporuka za kandidiranje projekta agro inkubatora na neke buduće euro natječaje. Projekt Agro inc započeo je lanjskog svibnja i okupio Grad Križevce kao nositelja te mađarske partnere iz Regionalnog saveza poslodavaca i industrijalaca Županije Baranya, a od domaćih križevačku Srednju gospodarsku školu i Udruženje obrtnika. Europska unija sufinancira ga kroz IPA program prekogranične suradnje sa 85% ukupne vrijednosti, a ona iznosi 240 tisuća eura. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.