Za nenošenje homologirane kacige kazna tisuću kuna

KOPRIVNICA – Novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama unijete su neke novine koje se odnose na korištenje zaštitne kacige. Određeno je da vozači mopeda, motocikala, lakih četverocikala i četverocikala bez zaštitne kabine, kao i suvozači, moraju na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. S obzirom da se u prometu mogu vidjeti vozači koji na glavi nose razne neadekvatne kacige, pojam homologirane zaštitne kacige pojasnila nam je Mirela Škvorc, službenica za preventivu koprivničko-križevačke Policijske uprave.

– To je motociklistička kaciga koja je prošla postupak ispitivanja i za nju je utvrđeno da udovoljava odredbama o homogaciji zaštitnih kaciga i njihovih vidnika za vozače i suvozače motocikala i mopeda. To u biti znači da ta zaštitna kaciga ispunjava sigurnosne uvjete te da maksimalno štiti vozača i suvozača na mopedima i motociklima, rekla je Škvorc.
Za nepridržavanje ove odredbe o zaštitnim kacigama predviđena je novčana kazna u iznosu od tisuću kuna i isključenje iz prometa uz privremeno oduzimanje vozačke dozvole.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.