Nove novčane kazne za vožnju pod utjecajem alkohola

Prema novom Zakonu o sigurnosti prometa povećane su novčane kazne za prekršitelje. Za vožnju kolničkim trakom namijenjenom za promet suprotnog smjera novčana kazna je sada u rasponu od pet do 15 tisuća kuna, s time da se može izreći kazna zatvora u trajanju do 60 dana te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Povećane su i novčane kazne za vožnju pod utjecajem alkohola, rekla nam je Mirela Škvorc, službenica za preventivu Policijske uprave Koprivničko-križevačke.

– Vozači koji su ranije imali alkohola u rasponu od 0,5 do 1 promil, kažnjavali su se novčanom kaznom u rasponu od jedne do dvije tisuće, a sada je to povećano na tisuću do tri tisuće kuna. Analogno tome za slijedeći stupanj, znači od 1 do 1,5 promila, novčana kazna od dvije do pet tisuća, povećana je na tri do pet tisuća kuna, kazala je Škvorc.

U oba slučaja postoji i mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Osim toga, povećana je i novčana kazna za nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje te sada iznosi tri tisuće kuna, a jedna od vrlo bitnih promjena je i odredba da su vozači motornih vozila dužni prije uključivanja u promet za vrijeme zimskih uvjeta očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Za nepridržavanje ove odredbe kazna je 700 kuna. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.