Nesvakidašnje – Velečasni Ivan Novak, golfer

Ivan Novak, samozatajni župnik, rodom iz Čakovca, posljednje dvije godine vodi župu Blažene Djevice Koruške, i strastveni je golfer. Njegov hobi i ne bio toliko čudan i neuobičajen da svojom ljubavlju prema golfu nije „zarazio” i ostale Križevčane. Svoju igru velečasni Novak opisuje čisto početnički pa, kaže, malo udariš lopticu, malo travu, malo ništa i tako redom. Nakon što je golferska osjetila izoštrio u Kanadi, gdje je obavljao službu, u Križevcima mu se ponovno rasplamsala želja za tom igrom.
– Dobio sam ideju da i ovdje, daleko od lijepo uređenih kanadskih golf terena, kod mladih stvorim naviku igranja ovog lijepog sporta i pokažem da se uvijek i svugdje može sve ako se hoće – rekao je Ivan Novak. I krenulo se najprije na nogometnom terenu sa starim palicama i velikom željom.

Golfa u Križevcima ne bi bilo, kaže, da nije bilo Darka Ljubanovića, Andrije Zidarića i Gorana Mikinca.
– Darko me počeo trenirati, ispočetka više prijateljski jer ipak je ovo meni hobi, a na nagovor počeo je dolaziti u Križevce i samo je trebalo okupiti djecu – kazao je velečasni Novak i dodao da je do danas okupio pedesetak članova koji igraju na Pušći, dijelu grada u središtu Križevaca.

Golf za sve

Župnik Novak upozorava kako bi sve koji smatraju da je golf igra samo za imućne ljude i elitni sport trebalo dovesti u Križevce da vide kako to izgleda u njihovoj organizaciji. Travnato nogometno igralište dugo oko 200, a široko sedamdesetak metara poligon je za pucalište.
Sve je više Križevčana koji u poslijepodnevnim satima šeću i zagledaju što se to događa na igralištu. Djeca i odrasli neumorno ispucavaju loptice sa stalnim uputama župnika Ivana o tome da zamah mora biti bolji i snažniji, a loptica se mora gledati do kraja.
– Grad nam je dao teren i na tome smo vrlo zahvalni. Travnjak kosimo, povaljamo i brinemo o njemu, a korist je neprocjenjiva.

Župa nije zapostavljena

Otkako svestrani župnik Novak brine o crkvi Blažene Djevice Koruške, u stoljetno zdanje postavljeno je možda najbolje svjetsko elektronsko ozvučenje zvona, Bose, koje ima čak 360 raznih melodija. Umjesto starog sada je postavljen novi oltar i počinje obnova orgulja, a ozvučenje cijele crkvene unutrašnjosti stiglo je izravno od Martin Sounda iz Londona, jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača audio opreme.
– Napravili su originalno ozvučenje posebno za našu crkvu – kazao je Ivan Novak i dodao da se sada svi dobro i razgovjetno čuju. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.