Priprema poljoprivrednika za EU

KRIŽEVCI – Više od 20 poljoprivrednika odazvalo se pozivu Grada Križevaca na radionicu u sklopu prekograničnog projekta zajedničkog istraživanja za razvoj poljoprivredno-prehrambenog poslovnog inkubatora u Hrvatskoj i Mađarskoj. Organizatori su im pripremili niz predavanja kojima je ponovno bio cilj pripremati ih za uvjete koji ih očekuju nakon lipnja 2013. godine i punopravnog članstva u Europskoj uniji. U kakvom će se društvu tada naći, među ostalim pojasnio je prvi predavač, voditelj odsjeka u direkciji SAPARD/IPARD programa Ministarstva poljoprivrede Goran Lipanović.
– U 27 država članica koliko ih je trenutno, poljoprivrednih gospodarstava je 13,7 milijuna, od kojih 70% obrađuju manje od pet hektara zemljišta. Poljoprivredno-prehrambeni sektor zapošljava 17,5 milijuna osoba, odnosno 7,7% od ukupnog broja zaposlenih na području EU, rekao je G. Lipanović.

 

Proračun zajedničke poljoprivredne politike Unije za ovu godinu iznosi 57 milijardi eura, doznali su okupljeni poljoprivrednici, a na uvodno predavanje nastavila su se i ona o certificiranju, primjerima ulaganja pomognutih eurima iz fondova, sustavima kvalitete, kao i alternativnim mogućnostima upotrebe zemlje. Osim djelatnika Ministarstva poljoprivrede održali su ih i kolege iz Javne poljoprivredne savjetodavne službe i križevačkog Visokog gospodarskog učilišta, a svi zajedno iz velike vijećnice Grada Križevaca uputili su u koprivničko prigradsko naselje Reku, u razgledavanje farme kokoši tvrtke Samita Komerc, koja je uspješno koristila novac iz programa IPARD. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.